Na fotografický worskshop jsou zvány děti od sedmi do dvanácti let, které láká tajemství analogové fotografie. Muzeum Karla Zemana ho přichystalo ve spolupráci s Free Cinema, společností zabývající se filmovou výchovou, distribucí a alternativními formami práce s publikem.

Tuto společnost tvoří skupina pedagogů a studentů filmových oborů, jejichž cílem je diváky vzdělávat a kultivovat a děti vést k lásce k filmu. V neposlední řadě pak pomáhat talentovaným amatérům ve filmové tvorbě.

Digitální vs. analogový fotoaparát

V Muzeu Karla Zemana se filmoví profíci tentokrát zaměří na děti a naučí je leccos o fotografování. Například se dozví, jaký je rozdíl mezi digitálními a analogovými fotoaparáty. S analogovými (filmovými) se možná mnozí setkají vůbec poprvé, už dávno totiž trh ovládly ty digitální. A tak se malí fotografové přiučí tomu, že analogový přístroj pro svůj provoz potřebuje film. Snímky tak nejsou k dispozici hned, musí se vyvolávat chemickou cestou.

I když se zdá, že taková technika je dávno pohřbená, najdou se tací, kteří na ni nedají dopustit. Má totiž své výhody…

Plastové fotoaparáty i dřevěné s dírkou

Workshop rovněž dětem umožní si několik fotoaparátů vyzkoušet. Do ruky si vezmou nejen ty klasické, ale i jednoduché plastové od firmy Lomography, ze kterých se stal celosvětový fenomén s kamennými základnami v metropolích jako je New York nebo Hong Kong. Tyto foťáky na klasický kinofilm se staly populární hlavně svou jednoduchostí a také tím, že při jejich používání neplatí žádná pravidla, nemusí se s nimi o fotce přemýšlet.

Děti budou moct obdivovat i dřevěné dírkové komory, nebo-li pinhole, vyráběné značkou Dirkoma. Pinhole, kdy se obraz promítá malou dírkou na protější stěnu zatemněného prostoru, se dřív používala jen zřídka, spíš jen jako zvláštní druh fotografie. Dnes se ale těší stále větší oblibě.

Do temné komory

A co by to bylo za workshop, kdyby se děti nepodívaly do temné komory? I v Muzeu Karla Zemana se proto seznámí se samotným vyvoláváním a tvorbou fotogramů, což je umělecká fotografická technika bez fotografického optického přístroje – fotoaparátu.