Galerie zahájila činnost výstavou Umění v recyklaci. Jde o interaktivní výstavu současných umělců na ekologické téma. Objekty vznikaly z odpadového materiálu (PET lahve apod.) Hned v první místnosti uvidíte díla, která vytvořil Shalom Neuman, americký umělec českého původu, jehož nedávná výstava v Národní galerii uchvátila návštěvníky hravostí a nápaditostí. Právě Shalom Neuman, stejně jako další umělci, bude přítomen v galerii na jednom z workshopů.

Unikátní projekt

„Praze nic podobného neexistuje, a proto město podpořilo tuto aktivitu tím, že pronajalo prostory v Kafkově domě,“ uvedla radní Aleksandra Udženija, která převzala záštitu nad celou aktivitou. „Praha je středoevropským centrem kultury, ale chyběla interaktivní místa výhradně pro děti. Dětská fantazie je potlačována masmediální kulturou, a proto vidím v tomto projektu velký význam a přínos pro její rozvoj. I tak si představuji oživování centra Prahy,“ dodala Aleksandra Udženija, která se netají tím, že se svými dcerami bude galerii pilně navštěvovat.

Když si nevíte rady

Výtvarná pedagožka PhDr. Jana Skarlantová, vedoucí školního programu galerie, připravuje pro rodiče, kteří si nevědí rady s tvůrčí iniciativou svých dětí, i jakýsi návod, který jim pomůže. „Mnozí rodiče totiž mají jakýsi ostych vést děti při jejich výtvarných projevech,“ vysvětlila J. Skarlantová.

Proč pro děti?

„K nápadu založit takovou galerii mi pomohly moje zkušenosti, kdy jsem jako matka chodila po galeriích a děti nesměly na nic sáhnout, nesměly vlastně nic. Získala jsem podporu paní radní a řady dalších lidí, ale i organizací, a díky tomu tato galerie vznikla,“ uvedla Kateřina Samková, organizátorka projektu GUD. Galerie ale rozhodně nesupluje hlídání dětí, pracují v ní výtvarní poradci, ale rodiče tu děti „odložit“ nemohou.

Co bude příště?

Výstava Umění v recyklaci potrvá do začátku prázdnin. „Hned po ní by měla následovat výstava věnovaná portrétu,“ uvedla kurátorka výstavy Monika Burian Jourdan. Právě ona oslovila přední umělce, a tak se v galerii představují Linda Čihářová, Petra Gupta Valentová, Markéta Hlinovská, Veronika Richterová, Txazi Zabala, Shendra Stucki a Shalom Neuman.

Více informací: www.galeriegud.cz