Ve 28. ročníku soutěže bylo vypsáno osm fotografických kategorií. Soutěžilo 234 fotografek a fotografů, kteří zaslali přes šest tisíc snímků. Příspěvky byly přihlašovány elektronicky v průběhu celého měsíce září. Odborná mezinárodní porota pracovala ve dnech 13. až 15. října v galerii Czech Photo Centre ve složení: předseda poroty – šéfredaktor fotobanky ČTK Petr Mlch, Evgeniy Maloletka a Mstyslav Chernov, ukrajinští fotografové, kteří pracují pro AP, česká fotografka a dokumentaristka Dana Kyndrová, reportážní fotograf agentury EPA Filip Singer, zástupce maďarského Press Photo Tamás Szigeti a ředitel Panos Pictures Adrian Evans z Velké Británie. Držitele Grantu Prahy vybral pražský primátor Zdeněk Hřib.

Fotografií roku se stal snímek Vojtěcha Dárvíka Mácy Masakr v Buči.

„Buča, to jsou obrazy sbírání lidských ostatků zavražděných civilistů, mrtvý muž ležící na zemi stále svírající svazek klíčů od domu nebo pes věrně čekající u těla svého pána,“ řekl volný fotograf Vojtěch Dárvík Máca, který na Ukrajině dokumentoval válečné události ve městech Buča a Irpiň.

Grant Prahy získal Kevin V. Ton.

„Dlouhodobě pracuji na projektu, v kterém dokumentuji změny Prahy posledních let. Hlavní město zažívá největší bytovou výstavbu od roku 1997. Kromě rekonstrukcí stávajících domů a výstavby nových začínají vznikat celé nové čtvrti. Mým záměrem je vytvoření obrazové kroniky, jež mapuje zásadní urbanistické změny v životě Pražanů. Ty sice v současnosti různými způsoby narušují chod města, ale za pár let si tento čas už málokdo vybaví. Soubor bude fungovat jako alternativní paměť, která bude připomínat jedno ze zásadních období města,“ uvedl fotograf, který pracuje na volné noze.

Grant Prahy je speciální ocenění soutěže Czech Press Photo ve spolupráci s primátorem hlavního města, které podporuje dlouhodobé projekty, a to již od roku 1995. Postupně tak vzniká sbírka souborů fotografií, které dokumentují Prahu a její vývoj z mnoha úhlů.

Přehled vítězných fotografií a další informace k soutěži jsou k dispozici na stránkách Czech Press Photo.

Na výstavě ve třech sálech Historické budovy Národního muzea si na velkoformátových fotografiích návštěvníci mohou prohlédnout nejen vítězné snímky, ale už druhým rokem také práce mladých nadějných fotografek a fotografů ze základních a středních škol, kteří v rámci Czech Press Photo Junior soutěžili ve třech kategoriích.

Výstavu, která potrvá do konce července letošního roku, doprovodí přednášky, komentované prohlídky, autorské prezentace či dny s firmou Canon a Samsung. Program bude zveřejněn na stránkách Národního muzea.

Soutěž a výstavu Czech Press Photo 2022 pořádá Czech Photo, o. p. s., pod záštitou primátora hlavního města Prahy a ministra kultury.