Nová soutěž Czech Natute Photo představuje a hodnotí nejlepší snímky živé přírody, pomáhá také vzdělávat veřejnost v oblasti ochrany přírody a pomocí fotografií představovat unikátní svět zvířat. Projekt byl založený v roce 2017 a je určený pro české a slovenské fotografy.

„V Czech Photo Centre milujeme přírodu a prostřednictvím fotografií uchováváme její krásu pro další generace. Uvědomujeme si sílu vizuálního sdělení a zásahu, který může mít. Ve spojení s prestižní novinářskou soutěží Czech Press Photo, kterou organizujeme, sdružujeme nejlepší české a slovenské fotografy přírody,“ sdělili organizátoři akce.

11 kategorií

Mezinárodní porota pod vedením fotografa a entomologa Pavla Krásenského společně s wildlife fotografem Peterem Delaneyem, britským fotografem Robem Cottlem, českým wildlife fotografem Vladimírem Čechem ml. a Pavlem Hubeným, ředitelem Správy Národního parku Šumava vyhodnotila ty nejlepší snímky z celkových téměř dvou tisíc přihlášených fotografií od 229 autorů z České republiky a Slovenska.

Letošní ročník soutěže byl rozdělen do sedmi hlavních kategorií - Savci, Ptáci, Plazi, obojživelníci a podvodní život, Bezobratlí a Zvířata v lidské péči. Nově se soutěžilo v kategoriích Rostliny a houby a Krajina.

Nechyběly ani speciální kategorie Série, Příroda v Praze a nově také Ohrožené druhy a jejich ochrana. Soutěžilo se tradičně i o Cenu za nejlepší fotografii české přírody.

Nejvíce přihlášených snímků bylo v nové kategorii Krajina, těsně za ní se umístily kategorie Ptáci a Savci.

O přírodu je nutné pečovat

„Jsme přesvědčeni o tom, že o přírodu je nutné pečovat. Proto chceme dlouhodobě dělat vše proto, aby si lidé již od svého dětství uvědomovali, že jsou součástí přírody, aby byli seznámeni s jejími krásami a mohli si k ní vytvořit silně pozitivní vztah. Prostřednictvím fotografií chceme sdělovat, že mají zodpovědnost za stav krajiny ve svém okolí, a že nečinnost není řešením ke zlepšení její kvality,“ dodali organizátoři z Czech Photo Centre.

Záštitu letošnímu ročníku poskytlo Ministerstvo životního prostředí České republiky a Magistrát hlavního města Prahy.