Fenomenální fotograf s nezaměnitelným rukopisem se do Galerie Malostranské besedy vrátil po šesti letech s výstavou Jan Saudek „85“ Život, která je zároveň oslavou jeho významného jubilea.

Představuje 85 unikátních snímků z průběhu jeho celé umělecké kariéry, ale také snímky dosud nikde nevystavené a nepublikované. Expozice je doplněna i korespondencí a poznámkami z autorových vydaných knih.

Impozantní výstava

„Jsme přesvědčeni, že ojedinělý prostor podkrovní Galerie bude instalací fotografií a dalších děl Jana Saudka působit na návštěvníky impozantně, a že výstava bude hojně navštěvována a naváže na úspěch výstavy Jana Saudka v roce 2014, kterou jsme za spolupořadatelství s MČ Praha 1 provozovali a stala se 3. nejnavštěvovanější roku 2014,“ sdělili před zahájením akce její pořadatelé.

Lidské vášně, pudy a oslava života

Tento nejkontroverznější a nejsvobodomyslnější český fotograf je rozhodně u nás i tím nejznámějším. Ačkoli bývá velmi často odsuzován kritiky, proslavil se po celém světě.

Začal fotografovat sám sebe a své fotografie inscenoval. Ze začátku tvorby se věnoval zachycení mateřství a otcovství. V osmdesátých letech jeho tvorbě zase dominovala tzv. „Zeď“. Díla byla erotičtější a provokativnější a vyjadřovala vztahy mezi mužem a ženou, a to jak lásku a přitažlivost, tak i nenávist až agresivitu. Námětem byly mladé dívky, dospělé krásné ženy, i obtloustlé starší dámy. V devadesátých letech pracoval na cyklu „Karty“, což byly polonahé ženy naproti sobě spojené v pase, podobně jako na hracích kartách.

Dalším jeho oblíbeným motivem je otevřené okno a před ním žena, muž či milenci v různých situacích. V tomto období je jeho tvorba ještě mnohem více erotická, živočišná až perverzní.

Dílo Jana Saudka je kontroverzní a provokativní, možná obsahuje i řadu sdělení, ale je snad také oslavou lidství a života samotného.