Výstava Czech Press Photo je mimořádnou výstavou, která vznikala v mimořádné době a koná se v mimořádných prostorách Národního muzea. Jsem velice rád, že se výstavu podařilo uskutečnit a snad již brzy si ji budou moci prohlédnout naši návštěvníci společně s dalšími výstavami, které jsou pro ně připraveny v Národním muzeu,“ uvedl generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš. Ředitelka Czech Photo Veronika Souralová věří, že se touto výstavou zahajuje nová tradice – Czech Press Photo v Národním muzeu.

Díky snímkům nejlepších fotožurnalistů si návštěvníci obrazově přiblíží a zrekapitulují uplynulý rok. Fotografií roku se stal snímek Romana Vondrouše s názvem Dezinfekce. Zachycuje portrét muže v tmavém obleku, který stojí ve světlém dezinfekčním boxu.

Letošní Czech Press Photo doplňuje výstava Tři pohledy, která nabízí výběr snímků zahraničních porotců. Představují se na ní Joe Klamar, Chris McGrath a Nicole Tung, kteří ve své fotografické kariéře byli přítomni zásadním okamžikům novodobých světových dějin.

Dalším doprovodným souborem je cyklus Pražské panoptikum od Jana Rasche, který s ním zvítězil v kategorii Grant Prahy v roce 2019. Autor dokumentoval centrum přeplněné turisty, poté s příchodem pandemie koronaviru dostal jedinečnou možnost zaznamenat naprostý opak.

Další informace a jednotlivé fotografie na www.czechphoto.org
Výstava vítězných snímků Czech Press Photo