Druhá nejstarší galerie v Evropě, po pařížském Louvru, nabízí vrcholná díla českého i světového výtvarného umění ve svých stálých expozicích i výstavách. Výstavní prostory jsou umístěny v nádherných historických objektech jako je klášter sv. Anežky České, palác Kinských, Salmovský palác, Schwarzenberský palác, Šternberský palác, Valdštejnská jízdárna a Veletržní palác.

Skvělá evropská díla starých mistrů

Společnost vlasteneckých přátel umění byla předchůdkyní Národní galerie a v letošním roce slaví právě 224. výročí svého založení. Využijte těchto oslav a přijďte si užít umění Národní galerie.

Jaké výstavy aktuálně probíhají? Vybírat je opravdu z čeho. Na své si přijdou milovníci starého i moderního umění. Například ve Schwarzenberském paláci najdete expozici „Staří mistři“. Představuje výběr nejvýznamnějších mistrovských děl ze Sbírky starého umění z období 16. do 18. století.

Vystavená díla ani za stovky let neztratila umělecký potenciál. Najdete zde skvosty od Hanse von Aachena, Petra Brandla, Matyáše Bernarda Brauna, Lucase Cranacha, Francisca Josého Goyi, Hanse Holbeina, Petera Paula Rubense, Karla Škréty a mnoha dalších významných a slavných umělců.

Havel na Hrad!

Ve Veletržním paláci si můžete pro změnu užít výstavu nazvanou jednoduše - 1989, která pojednává o roku 1989 ve fotografii. Vznikla u příležitosti 30. výročí Sametové revoluce v rámci projektu Havel na Hrad!

Přehlídka zhruba 30 českých fotografů, kteří reflektovali nejen revoluční dění, pestře vystihuje události celého roku. Nechybí zde samozřejmě dokumentární dramatické záběry zachycující střety demonstrantů s policií, ulice a výkladní skříně polepené revolučními plakáty, portréty Václava Havla i euforie davu slavícího první svobodný Silvestr.

 

Více informací na www.ngprague.cz