V Muzeu hlavního města Prahy se v sobotu na chvíli přenesete na počátek lidských dějin. Dozvíte se něco o životě v pravěku a zaměříte se speciálně na tehdejší odívání a módu.

Během zajímavého programu se dokonce seznámíte s archeologickými nálezy. Blíže poznáte záslužnou a mravenčí práci archeologů, a hlavně si vše pod vedením lektorů sami vyzkoušíte.

Na začátek přednáška

Na začátku programu vás čeká úvodní přednáška. Připomenete si jednotlivá období pravěku a podíváte se na oděvy, které se tehdy nosily. A dojde také na povídání o špercích - ty ostatně jako dnes dotvářely konečný vzhled celého oděvu.

Naučíte se příst a tkát

A víte, jak se vůbec vyráběla nit před vynalezením kolovratu? Za pomoci ručního vřetena, na které se upředená nit zároveň i namotávala. „Komu se to povede, může si hotovou nit odnést domů. Z upředených nití můžeme zkusit utkat látku. Jedním z jednodušších způsobů je tkaní na destičkách, které umožňují výrobu různě širokých pásků tkaniny. Ty lze nosit i jako pestré barevné náramky,“ přiblížili akci pracovníci muzea.

Tkalcovský stav, který bude také k vyzkoušení, byl potřeba už na výrobu hodně široké látky. I když vypadá složitě, práce na něm je poměrně jednoduchá. Stačí jen pohybovat brdem dopředu a dozadu a prohazovat útkovou nit.

Archeologické nálezy a repliky

Na závěr si prohlédnete a osaháte originální archeologické nálezy. Kamenná škrabadla a kostěná šídla nebo pravěké šperky jako jehlice, spony, náramky nebo nezbytné opasky.

A seznámíte se s pravěkými textilními materiály. Nejstarší doloženou surovinou na oděvy jsou vlákna rostlinného původu, lněná, konopná a z kopřivy. Můžete si vyzkoušet, jestli nitě z kopřivy budou pálit jako samotná rostlina.