Za prvním ročníkem nového festivalu stojí pražské Divadlo X10 ve spolupráci s Městskou knihovnou v Praze a jeho cílem je spojit propagaci nezávislé kultury s oživením významného místa v centru města. Dříve spíše přehlížené Mariánské náměstí, tedy prostor mezi Městskou knihovnou, budovou magistrátu a Národní knihovnou, nabízí díky plánované revitalizaci výjimečnou možnost rozvoje komunitního a sousedského života přímo v centru Prahy.

Koronakrize jako nový začátek

Divadlo X10, které sídlí v podzemí bývalého Domu uměleckého průmyslu poblíž Národní třídy, se od svého založení dramaturgicky věnuje propojení kultury s běžným životem, stojí za celou řadou site-specific projektů. Současná krizová situace, způsobená koronavirem, je podle divadelníků skvělou příležitostí začít nově definovat vztah obyvatel k městu, posílit pocit sounáležitosti, položit si otázky, jakým způsobem by město mělo fungovat.

Bohatý program

Kromě pořádajícího Divadla X10 se do nového festivalu z divadelníků zapojili například studenti DAMU, pražské A studio Rubín, divadelní soubor Ufftenživot, tvůrčí trio Nebeský, Trmíková a Prachař anebo divadelní spolek JEDL.

Festival má i hudební složku, vystoupí Petr Nikl, Dorota Barová Trio, Barbora Mochowa, Beata Hlavenková s Kapelou snů a mnoho dalších hudebníků. Součástí pestrého programu jsou ale také autorská čtení, filmové projekce, diskuze a debaty či komunitní aktivity. Na Mariánském náměstí si můžete zacvičit i ranní jógu.

Proč ring?

Slovo „ring“ podle festivalové dramaturgie zvukově evokuje staročeský rynek, jaký se historicky nacházel i v místě dnešního Mariánského náměstí, tehdy před kostelem Panny Marie Na Louži. Kostel byl vystřídán radnicí, otevřený prostor dnes už naštěstí bývalým parkovištěm. Výraz „ring“ tak znamená neustálý zápas, ale také společenství, pospolitost, sounáležitost.