Současná norská literatura prostě prožívá zlaté období. Odstartoval ho Jostein Gaarder, jehož román o dějinách filosofie Sofiin svět byl přeložen do 54 jazyků a prodal se v 30 milionech exemplářů.

V posledních letech jsou pak populární hlavně autoři detektivek (jako je mistr krimi Jon Nesbø), kteří za svou oblibu zřejmě vděčí nižší míře brutality, civilním a věrohodným postavám detektivů i vrahů. 

Nejen literatura

Nejen norské literatuře, ale celkově této severské zemi, jsou věnovány Týdny norské literatury. „Jde o literární festival, který představuje aktuální trendy, autory a tituly z téhle krásné severské země,“ vysvětluje Jitka Jindřišková ze Skandinávského domu, který akci pořádá.

Nejde však jen o ryze literární festival, na návštěvníky čeká bohatý program pro velké i malé.

Humor na norský způsob

Festival odstartuje ukázka typického skandinávského humoru, který přijede představit norský humorista Roger Pihl, autor románu Muž, který se nechtěl vrátit domů. S Pražany se potká 14. března v pražském Skautském institutu, kde bude debatovat se spisovatelem a ředitelem základní školy Janem Jíchou (autor parodického románu z prostředí českého školství Ředitel a hydra).

Netradiční polohu norské literatury pak přiblíží komiksová autorka Marta Breen, která představí svou knihu Neohrožené ženy.

Pro ty, kdo se literatuře věnují profesně, je tu workshop pro české nakladatele (Norsko bude čestným hostem letošního veletrhu ve Frankfurtu), anebo seminář pro překladatele z norštiny.

Filmy podle knih a program pro nejmenší

Chystají se také dvě filmové projekce - adaptace knižních předloh. Jde o filmy Uchvácen ženou a Kompanie Orheim.

Pro děti si Týdny norské literatury nachystaly dobrodružnou hru v Městské knihovně v Praze. Pátrací bojovka účastníky seznámí s tím nejlepším, co u nás za poslední roky z norské dětské literatury vyšlo. V zákoutích Ústřední knihovny se děti vypraví na vesmírnou výpravu na planetu Kepler62e, prozkoumají senzační sbírku zvířat doktora Proktora, potrápí se s Williamem Wentonem nad záhadami kryptoportálu a orbulátoru. Po absolvování celé trasy na ně čeká zasloužená odměna.

Pro zvídavé

Pro ty, kdo si myslí, že o Norsku vědí snad vše, je tu "pub quiz". Maximálně čtyřčlenné týmy změří své vědomosti v 50 otázkách z 10 okruhů nejen z kultury, ale třeba i historie či sportu.