Tento ojedinělý festival Pražanům pravidelně přiváží to nejzajímavější ze současné zahraniční tvorby na poli cross-over projektů, tedy takových, které propojují taneční, loutkové a vizuální divadlo. Nultý bod 2019 odstartuje v pondělí 15. července ve 20 hodin v Divadle v Celetné. Hrát se bude také v Kampusu Hybernská a Divadle X10 (DUP39).

Cenění zahraniční hosté

Letošním zahraničním hostům vévodí slavná kanadská tanečnice a choreografka Dana Michel, držitelka Stříbrného lva (neboli Velké ceny poroty) z benátského Biennale. Uvede nové představení CUTLASS SPRING, ve kterém zkoumá hranice vlastní sexuality, díky bohu s humorem a originalitou této umělkyni vlastními.  

Dalším výrazným jménem letošního ročníku je Raimund Hoghe – bývalý dvorní dramaturg Piny Bausch, v současné době zásadní osobnost německé taneční scény. Již sedmdesátiletý umělec přiveze do Prahy taneční performance Songs for Takashi, ve které navázal spolupráci s japonským tanečníkem Takashi Uenem.

Historie španělská i česká

„Druhé desetiletí festivalu startujeme s neuvěřitelným programem. Raimund Hoghe i Dana Michel patří mezi absolutní špičku světové taneční scény. Je skvělé, že jsme je dostali do Prahy. To svědčí o vzrůstající prestiži Nultého bodu,” je potěšen festivalový dramaturg Petr Boháč.

Dalším zajímavým hostem je katalánský performer Xavier Bobés, který přiveze své intimní představení pro pět diváků nazvané Things Easily Fogotten, v němž představí španělskou historii druhé poloviny 20. století. Přijede i performerka Marta Ziółek, českou stranu zastupuje například Tereza Bartůňková a Jan Čtvrtník, ti nabídnou sugestivní audiovizuální pouť postapokalyptickou krajinou v představení Tamura.

V rámci festivalového programu bude uveden premiérově divadelní experiment na hranici performance, instalace a únikové hry české skupiny Tantehorse nazvaný Osudety: In the Middle of Nowhere.

Doprovodný program

Každoroční součástí festivalu jsou tradičně workshopy určené profesionálům i studentům všech uměleckých oborů. Kromě divadla pak na diváky čeká i hudba - vystoupí Marie Čtveráčková aka Mary C, washingtonské hudební těleso Interference Collective anebo japonská hudebnice Midori Hirano aka MimiCof, která přiveze své třetí album Moon Synch.