Film 14 Women je z roku 2007, natočila ho režisérka Mary Lambertová a role vypravěčky se zhostila slavná herečka Anette Beningová. Dokument vypráví o ženách v americké nejvyšší politice.

Mezi léty 1789 a 2006 bylo zvoleno 1875 senátorů. Jen 35 z nich byly ženy. Takřka zázrak se stal v roce 2006, kdy v Senátu zasedlo 14 žen. A právě na ně se Lambertová zaměřila a vytvořila portréty dam, které dosáhly na nejvyšší politickou metu.

Pohled do zákulisí

Filmaři se dostali do zákulisí, nahlédli i do rodinných zázemí portrétovaných žen. Sama Mary Lambertová je sestrou arkansaské senátorky Blanche Lincolnové, její producentka Nicole Boxerová je zase sestrou senátorky za Kalifornii. Takže se mohly zaměřit i na ty aspekty života političek, které by s nimi normálně nejspíš sdílet nemohly.

14 žen je film, který mluví o fenoménu skleněného stropu dělícího muže a ženy v americké politice, o tom, jak těžké je pro ženu se do Kongresu dostat a jaké těžkosti političky při komunikaci se svými kolegy mají.

Jaká je situace u nás?

Jaká je situace u nás? Na to by mohla odpovědět diskuze, která po projekci 14 žen v Americkém centru následuje. Účast přislíbily Olga Richterová (Piráti), místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, Kateřina Valachová (ČSSD), místopředsedkyně Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, Markéta Pekarová Adamová (TOP09), místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a Veronika Šprincová, ředitelka společnosti Fórum 50%.

Chceme více žen v politice

Právě Fórum 50 % projekci s diskuzí spolupořádá. Jde o neziskovou organizaci, která podporuje vyrovnané zastoupení žen a mužů v politice a v rozhodovacích pozicích. Ačkoli ženy tvoří více než 50 % populace, jejich zastoupení v politice je průměrně pouhých 20 %.