Posláním Knihovny Václava Havla je nejen zpřístupnění dokumentů ze spisovatelské, myslitelské a politické tvorby Václava Havla, ale také pořádání společenských a kulturních akcí. Od června obnovuje Knihovna po koronavirovém přerušení činnost a v Klubu jsou připravena opět setkání se zajímavými hosty. 

Ondřej Štindl

Nejen spisovatel, ale také filmový a hudební kritik, scenárista a DJ Ondřej Štindl vystudoval Pedagogickou fakultu UK. Po sametové revoluci patřil k zakladatelům Radia 1, kde dodnes pravidelně vysílá. Jako kritik debutoval v Kritické Příloze Revolver Revue, působil v Lidových novinách, české sekci BBC či časopise Týden. Aktuálně je komentátorem serveru Echo24 a Týdeníku Echo.

Na svém kontě má i dva scénáře, za které získal dvakrát cenu Český lev. V roce 2010 za film Pouta a v roce 2017 za seriál Svět pod hlavou. V roce 2020 byl dokonce za svou novinářskou práci vyznamenán Cenou Ferdinanda Peroutky. Je také autorem románů Mondschein a K hranici.

Až se ti zatočí hlava

Jeho nejnovější kniha, kterou představí na besedě v Knihovně Václava Havla, je román na pomezí satiry, hororu, psychodramatu i road movie. Odráží se v něm surová a stísňující karikatura dnešní české rozdělené společnosti. A také obraz existenciální krize, strachu z nicoty a touhy uniknout.

Česko, leden 2018. Miloš Zeman byl právě podruhé zvolen prezidentem, venku mrzne, občanstvo si vylévá srdce na sociální sítě a v redakci nejmenovaného deníku nedobrovolně končí vyhořelý komentátor Jan „Johan“ Souček. Antihrdinou třetího románu Ondřeje Štindla lomcují bezmoc, vztek a strach – a když si pod svým článkem na webu přečte výsměšný komentář, udělá jedno nesmyslné, zoufalé rozhodnutí. Začíná temně groteskní příběh, v němž o sebe křísnou dva muži z opačných táborů společenského spektra a pak se začnou dít věci,“ tak zní anotace Štindlova nového románu.

Besedu s autorem bude moderovat nakladatelský redaktor a překladatel Petr Onufer a večer jako vždy zahájí Jáchym Topol.