V Praze sídlí velké množství skvělých umělců, po celé metropoli najdete ateliéry výtvarníků, město je protkáno síti malých galerií a off-space prostorů a v samém centru funguje několik velkých institucí reprezentujících to nejlepší z historie i současnosti umění. Během roku v Praze můžete navštívit i různě zaměřené festivaly výtvarného umění, ale jedna společná událost tu doposud chyběla. Věřím, že art week je přesně tím formátem, který propojí pražskou uměleckou scénu a zapíše Prahu na uměleckou mapu světa,“ říká ředitelka festivalu Lenka Bakešová.

Festival odstartuje slavnostní zahájení v pátek 9. září v 17:00 hodin na piazzettě Nové scény Národního divadla. Organizátoři tam přivítají zahraniční i české hosty festivalu a součástí bude také vyhlášení soutěže o nejlepší digitální dílo – NFT, kterou pořádá galerie Artefin.

Návštěvníky pak čeká bohatý umělecký program po celé Praze. O víkendu otevřou dveře významných uměleckých institucí, galerií, soukromých sbírek ale i uměleckých ateliérů buď zdarma, nebo za zvýhodněnou cenu. Například za symbolickou cenu bude v sobotu 10. září vstup ve všech objektech Galerie hlavního města Prahy. Národní galerie poskytuje slevu 50 procent na vstupné ve všech objektech v neděli 11. září. Zcela zdarma bude možnost navštívit Kunsthalle Praha. Během víkendu se mohou navíc návštěvníci těšit na speciální doprovodné programy k výstavám i na akce pro rodiny s dětmi.

Od pondělí 12. do čtvrtka 15. září organizátoři zvou k návštěvě menších soukromých galerií a uměleckých ateliérů na různých místech Prahy. Například jedna z nejstarších aukčních síní Galerie Kodl uvede výstavu k online aukci Artslimit, která přináší výběr děl 19. a 20. století. V Košířích zase návštěvníci budou mít jedinečnou možnost nahlédnout do čerstvě zrekonstruovaného a veřejnosti zatím neotevřeného ateliéru manželů Janouškových. V Praze 2 bude možné navštívit venkovní výstavu Lukáše Raise v prostorách Bastionu.

Významným bodem festivalu bude možnost zcela poprvé vidět výstavu z české soukromé sbírky Havrlant Art Collection, která se soustředí na progresivní umění východoevropského regionu a mladé české umělce a která čítá 135 děl od 29 výtvarníků. Umístěna bude v Pragovka Gallery.

Festival doprovodí odborný a edukativní program na Nové scéně Národního divadla. Veřejnost bude mít možnost seznámit se s tvorbou významných osobností světa umění. Pozvání přijali mimo jiné světoznámá fotografka Marie Tomanová, která aktuálně působí v New Yorku, ukrajinská galeristka Maryna Shcherbenko či významný český umělec Krištof Kintera.

Podrobné informace nejen o programu festivalu najdete na pragueartweek.cz.