Dny evropského dědictví, které se konají již od roku 1991, mají za cíl rozšířit a zvýšit všeobecné povědomí o našem kulturním dědictví a jeho ochraně. V jejich rámci můžete navštívit historické památky, jež jsou běžně veřejnosti nepřístupné, nebo jsou přístupné pouze částečně či příležitostně. Jedná se o památky všech druhů - architektonické, archeologické, sakrální, technické, dále muzea, galerie, knihovny a i další prostory, v nichž jsou uchovávány neuvěřitelně rozsáhlé sbírkové fondy movitého kulturního dědictví.

Kdy bude otevřeno?

Nejvíce akcí a dnů otevřených dveří se uskuteční o víkendech. Avšak i během všedních dnů budete mít možnost nahlédnout do míst, která bývají zavřená právě o víkendech, a seznámit se třeba s procesem jejich záchrany a obnovy.

V rámci Dnů evropského dědictví budou pořádány mimo jiné nejrůznější doprovodné akce, přednášky, koncerty, městské slavnosti, ale i soutěže a další kulturní programy. Většinu můžete navštívit zcela zdarma. V místech, která jsou běžně přístupná veřejnosti a i během Dnů evropského dědictví si do nich zaplatíte vstupné, bude připraven speciální program, například zvláštní prohlídková trasa, koncert nebo výstava.

Výjimečná historická místa

Pokud máte rádi tajemná místa, můžete se třeba vydat 12. září od 17:00 hodin do Gröbeho vily v Havlíčkových sadech, kterou si nechal postavit německý podnikatel působící v Čechách, Moritz Gröbe. Ta patří ke skupině pražských staveb, nejvíce ovlivněných italským prostředím, respektive italskou renesancí. V neděli 13. září od 15:00 hodin se pak můžete zúčastnit komentované prohlídky Starého židovského hřbitova v Radlicích.

Zajímavá podívaná se vám také naskytne 12. a 20. září v bunkru Folimanka pod Karlovem, který je v současné době největší podzemní stavbou na území městské části Praha 2. Jeho rozloha je 1332 metrů čtverečních a ukrýt se v něm může až 1300 osob. Nemusíte se bát, bunkr je udržovaný, osvětlený, vytápěný a v případě potřeby dokonce plně funkční.