Akce, která se do metropole vrací vždy jednou za 4 roky, letos během jedenácti červnových dnů nabídne expozice scénického designu ze 79 zemí, naživo pak vystoupí více než 800 umělců z celého světa a představí se přes 600 performancí, workshopů a přednášek.

Mezi hlavními hvězdami je například ilustrátorka Olivia Lomenech Gill, která se proslavila obrázky ke knihám Joan Rowlingové, italský operní režisér a scénograf Stefano Poda či audiovizuální umělec Romain Tardy.

Tři témata akce

Program se nese ve znamení tří tematických okruhů, které umělecká ředitelka Markéta Fantová popisuje jako tři různé a cyklicky se opakující fáze tvůrčího procesu: Imaginace, Transformace a Reflexe. Představí se jak studentské práce, tak jednotlivé země a regiony, výstava propojuje divadlo, architekturu a urbanismus, velká část je věnována také světelnému a zvukovému designu. Výsledek je pestrá, dechberoucí přehlídka toho nejzajímavějšího, co současné divadelní a obecně performativní umění nabízí. Jednotlivé země pak soutěží o nejlepší expozici.

Češi se neztratí

Výrazné zastoupení na Quadrienále samozřejmě má také hostitelská Česká republika. V rámci hlavní soutěžní části, tedy výstavy zemí a regionů – se na ostrově Štvanice představí koprodukční projekt divadelníků kolem Divadla Letí, Tygra v tísni a Jihočeského divadla CAMPQ. Projekt, na kterém pracuje 9 scénografů a kostýmních výtvarníků, 4 režiséři a bezmála 70 herců, přenese návštěvníky do mimozemského adaptačního tábora.

Ve školní části zahrají studenti brněnské JAMU, kteří se pokusí diváky prostřednictvím své fiktivní cestovní kanceláře přesvědčit, že „Praha není Česko“. Součástí výstavy je také pocta výjimečné osobnosti české scénografie, předčasně zesnulé Ivě Němcové, která byla dvorní scénografkou současného šéfa činohry Daniela Špinara a tvořila výraznou vizuální tvář jeho provokativních inscenací. Pracovala také s Janem Fričem anebo Miroslavem Krobotem.

Ojedinělý kulturní prostor

Na soutěžní Výstavě divadelního prostoru Českou republiku pomocí videodokumentů bude prezentovat multifunkční prostor DOX+, který vznikl v rámci poslední fáze rozšíření pražského Centra současného umění DOX. Jeho prostorová a akustická variabilita otvírá nové možnosti pro multižánrovou dramaturgii s důrazem na rozvoj nových uměleckých forem. V roce 2018 byli autoři prostoru ze studia Petr Hájek Architekti nominováni na evropskou architektonickou cenu Miese van der Rohe.

Akce se koná pod záštitou primátora hlavního města Prahy Zdeňka Hřiba.