Jde o oborovou platformu, tedy prostor k setkávání, který organizuje festival Tanec Praha po vzoru obdobných již zavedených platforem v Evropě. První Česká taneční platforma v roce 1995 byla jen nenápadnou přehlídkou české taneční tvorby v prostorách Konzervatoře Duncan Centre, pak se akce konala v Hradci Králové, do Prahy se natrvalo vrátila v roce 2000.

V současnosti se odehrává na scénách hned několika pražských divadel. Letošní jubilejní ročník se bude konat v PONCI, Studiu ALTA, divadle Alfred ve dvoře, Centru současného umění DOX+, Malé dvoraně Veletržního paláce NG, La Fabrice a Studiu Hrdinů.

Dvě zahraniční produkce

Krom seznámení se s taneční tvorbou jde o skvělou příležitost pro networking – akce přímo vybízí k intenzivnímu navazování mezinárodních i národních kontaktů a následné spolupráci.

V programu jsou krom českých inscenací také dvě zahraniční koprodukce, které měly premiéru na loňském ročníku festivalu TANEC PRAHA 2018. Jde o inscenaci Útočiště režiséra Viliama Dočolomanského a jeho Farmy v jeskyni a inscenace belgické choreografky Karine Ponties SAME SAME.

Mezi tancem a koncertem

V programu najdete také inscenaci The Watcher, která je unikátním spojením taneční show v podání souboru 420PEOPLE a rockového koncertu skupiny Please The Trees. Ověřená spolupráce tvůrců Václava Kuneše & Václava Havelky přináší nezapomenutelný zážitek. Jejich společné dílo rozvibruje všechny ty, kteří hledají odpověď na otázky, jak čelit zrychlené době, ve které nejmodernější technologie pomalu potlačují podstatu lidského bytí.

Devadesátky

Festival se také ohlíží zpět. V doprovodném programu kromě jiných debat a setkání s tvůrci najdete diskuzi na téma český tanec v roce 1995. Jaké impulzy zažívali umělci v 80. letech a co se strhlo po roce 1989? Kolik let potřebuje umělecká obec jedné malé země, aby se etablovala mezinárodně po 50 letech izolace? Kam směřuje současná tvorba v zemi s nově nabytou svobodou?

„Čtvrt století České taneční platformy nás zavedlo i k návratu do poloviny 90. let, kdy současný tanec u nás stál na prahu profesionalizace a těžce si vydupával aspoň základní podmínky pro svou existenci. Jeho boom v poslední dekádě je fantastický a dovolím si konstatovat, že letos máme nejsilnější program v historii této akce, kde jsou vyváženě zastoupena jak velká jména naší scény, tak i mladé slibné talenty,“ konstatuje Yvona Kreuzmannová z Tance Praha.