Den architektury, který pořádá spolek KRUH ve spolupráci s lokálními organizacemi a iniciativami, je každoročně svátkem pro ty, kteří se zajímají o současné realizace a historicky významné budovy. Festival se totiž snaží nechat nahlédnout širokou veřejnost na své okolí nevšední optikou pod vedením architektů, historiků a odborníků.

„V letošním roce vzdáme také hold hned několika významným osobnostem architektury. Připomeneme výročí Adolfa Loose, Josefa Gočára nebo Otakara Novotného. Zaměříme se na realizace Jaroslava Fragnera nebo současné realizace architekta Zdeňka Fránka,“ uvádí zakladatelka a ředitelka Dne Architektury, architektka Marcela Steinbachová.

Husův sbor s pietním místem pro urny

Program je vskutku bohatý. A hlavní město nabízí mnoho míst a objektů k prohlédnutí, na své si přijdou i příznivci workshopů či přednášek.

A jaká zajímavá místa lze v Praze navštívit? Tak třeba Husův sbor na Vinohradech. Budova pochází z let 1930 – 1935, kdy byla postavena podle návrchu architekta Pavla Janáka v konstruktivistickém stylu. Zajímavostí tohoto komplexu je, že jeho součást tvoří také kolumbárium, pietní místo pro urny. Vzniklo v roce 1938 přestavbou z divadelního sálu a je největším svého druhu v České republice.

Ateliér, kde se scházely osobnosti české kultury

Naším tipem je také návštěva Šalounova obdélného ateliéru ve Slovenské ulici, který se řadí do skupiny pozdního, geometrizujícího proudu secesní architektury s výraznými prvky symbolismu. Objekt vznikl v letech 1908 – 1910 podle návrhu samotného architekta Ladislava Šalouna.

Hlavní budova se skládala z vestibulu a velkého a malého ateliéru, v němž se dřív scházely významné osobnosti české kultury jako například František Bílek, Otokar Březina, Alfons Mucha, Ema Destinová či Jan Kubelík. V jižní části budovy, orientované do svažující se zahrady, pak byl salon, slovácká jizba, technické zázemí a byt správce.

Nyní je vila ve vlastnictví Akademie výtvarných umění.

Ve znamení moderní architektury

Příznivce moderní architektury, konkrétně Zdeňka Fránka, jistě potěší návštěva jeho žižkovského polyfunkčního domu EUCON vystavěného v letech 2004 – 2005. Slouží jak pro bydlení, tak pro obchody a kanceláře. V rámci festivalu si objekt prohlédnete s architektem.

S odborníkem si projdete také nový ambiciózní projekt - rezidenci Prachnerova, která byla dokončena roku 2019 podle návrhu studia A.LT Architekti. A dle slov autorů projektu se poté, co se za vámi zavřou bezpečnostní dveře objektu, ocitnete ve světě elegance, klidu a bezpečí.