Festival digitální a kreativní kultury Signal Festival za svou šestiletou historii přilákal do kulis Prahy více než 2,5 milionu diváků. Unikátně totiž propojuje vizuálně atraktivní díla s náročnými instalacemi mezinárodní kvality, to vše ve veřejném prostoru.

Na předchozích ročnících měli lidé šanci obdivovat umění tvůrců z více než 22 zemí světa, právem je tudíž považován za festival mezinárodní. 7. ročník Signal Festivalu se uskuteční od 10. do 13. října a na seznam umělců přidá dalších 18 jmen.

Zahraniční umělci (v) Praze

Letos se jako zástupci mezinárodní současné umělecké scény představí třeba studio fuse* z Itálie, hudební a umělecký kolektiv Giegling z Německa, designér a robotik Parker Heyl z USA.

Se svým dílem návštěvníky seznámí také Memo Akten z Turecka, který už vystavoval v prestižních institucích, jako je Victoria & Albert Museum, Barbican Centre nebo Grand Palais. V Českém muzeu hudby umístí instalaci Simple Harmonic Motion.

Memo Akten ve své tvorbě unikátně propojuje vědu a umění. Je totiž zároveň vědcem a vášnivým matematikem. A tak není divu, že v přírodních a matematických jevech nachází uměleckou inspiraci, podobně jako zakladatel hudebního minimalismu Steve Reich, nebo představitel absolutního filmu John Whitney.

České hvězdy

Česko zastoupí mimo jiné sochař a vizuální umělec Pavel Korbička, designérka a umělkyně Klára Horáčková i česko-argentinský umělec Federico Díaz, tvořící společně s dalšími umělci tentokrát pod záštitou iniciativy Big Light. Jejich instalace Big Light I’m Leaving the Body, určená do barokního komplexu Invalidovny, odhaluje sérii artefaktů uložených po staletí pod povrchem tamního dvora i v místním vojenském archivu. Těmi se inspirovalo i obří sochařské ztvárnění šestiprsté ruky, na níž byl odkryt nápis „Lumen Magnum“.

Pavel Korbička, docent z Fakulty výtvarných umění VUT v Brně, zase propojí projektem Boží mlýny tři karlínské tovární komíny, ze kterých vyjdou tři světelná ramena v národních barvách.

Hlavní hvězda - Jiřičná  

Asi největší letošní hvězdou je česká architektka působící v Londýně Eva Jiřičná. Její instalace s názvem A co kdyby to byla pravda bude nejen vizuálním zážitkem, ale také místem, kde se každý bude moci podívat do vlastního svědomí. Tajemný zářící meteorit bude součástí malostranské trasy.

Výročí sametové revoluce, které letošní Signal Festival také připomene, se v instalaci Evy Jiřičné odrazí s nadsázkou a vtipem vlastním této architektce. „Přemýšleli jsme o tom, co pro nás revoluce znamená. Většinou je v našich myslích s tímto slovem spojen drastický převrat, a proto jsme se rozhodli ve Vojanových sadech ukázat, že to tak být nemusí a že budoucnost může být poklidná. Pro Signal Festival a jeho návštěvníky jsme proto připravili tak trochu pohádku,“ prozrazuje o instalaci sama Eva Jiřičná.

Galerijní zóna

Jedinečná instalace Evy Jiřičné bude součástí placené Galerijní zóny festivalu, která letos zahrnuje 6 lokací. Spolu s Vojanovými sady je to České muzeum hudby na malostranské trase, Zrcadlová kaple Klementina a Ministerstvo dopravy na Starém Městě, v Karlíně bude součástí placené zóny barokní areál Invalidovny a Galerie Kooperativa.