„Po měsících jednání a schůzek s odbornou veřejností, koaličními partnery i opozicí se nám podařilo ukončit více jak stoleté období nejistot ohledně Slovanské epopeje. Mám velkou radost, že jsme našli řešení, a především shodu na jejím budoucím osudu. Tento slavný cyklus pláten Alfonse Muchy, za nímž jezdí návštěvníci z celého světa, najde nyní na pět let dočasný domov v Moravském Krumlově, aby se poté vrátil do Prahy, kde bude na 25 let vystaven v paláci Savarin, zatímco mu Praha postaví na Těšnově vlastní reprezentativní prostor, jak si to sám autor přál,“ řekla Hana Třeštíková, radní hl. m. Prahy pro oblast kultury a cestovního ruchu.

Záměr umístit plátna obrazového cyklu Alfonse Muchy Slovanská epopej na zámku v Moravském Krumlově schválila Rada hl. m. Prahy už v březnu 2019, avšak jen za předpokladu, že budou v tomto objektu vytvořeny nezbytné stavebně-technické a klimatické podmínky. Galerie hl. m. Prahy, která dílo spravuje, byla následně pověřena, aby zajištění vhodných podmínek ověřovala.

„Velmi rád bych poděkoval všem zastupitelům, kteří umožnili uzavření této dohody,“ okomentoval podpis smlouvy starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina a dodal: „Velmi nákladně jsme zrekonstruovali moravskokrumlovský zámek. Doufám, že výstava Slovanské epopeje přivede na jižní Moravu řadu nových návštěvníků.“

„Za Galerii hlavního města Prahy jako správce cyklu mohu konstatovat, že tentokrát bude mít Slovanská epopej v Moravském Krumlově skutečně odpovídající podmínky na muzejní úrovni a budu doufat, že svou misi zde naplní i navzdory současným limitním podmínkám návštěvnosti. Moravský Krumlov pro to udělal velký kus práce, který by měl být odměněn patřičnou pozorností návštěvníků,“ popsala Magdaléna Juříková, ředitelka Galerie hl. m. Prahy.

Na základě měsíčního zkušebního provozu výstavních sálů na zámku v Moravském Krumlově Galerie hl. m. Prahy zpracovala pro pražské radní protokol, podle kterého jsou výstavní prostory plně připraveny k přijetí obrazů a jejich instalaci, neboť všechny požadované podmínky byly splněny.

Zejména byly dokončeny potřebné stavebně-technické práce, prostory byly vybaveny technologickým vybavením s požadovanými parametry, včetně protipožárního systému, zabezpečovacího zařízení nebo systému komplexní ochrany. Výstavní prostory také mají platné kolaudační rozhodnutí a odpovídají normám stanoveným mezinárodními standardy ICOM. Město Moravský Krumlov v neposlední řadě doložilo uzavřené pojistné smlouvy.

Slovanská epopej je cyklus dvaceti velkoformátových obrazů, kterými malíř Alfons Mucha shrnul dějiny slovanských národů. Cyklus vznikal v letech 1912–1926 v ateliéru na zámku Zbiroh na zakázku Charlese R. Crana. Mucha jednotlivě dokončované obrazy v průběhu let postupně podmínečně předával Praze.