Na jedinečném mezinárodním festivalu nového cirkusu se představují pouze ženy. Bývají to především sólistky a menší soubory v inscenacích, které hledají nové formy pohybového umění.

OK(N)o

Jedním z posledních představení festivalu je site-specific projekt souboru Cie des Pieds Perchés nazvaný OK(N)o. O čem pojednává? „Zpochybňuje naše stávající představy o rozdělení soukromého a veřejného prostoru a napříč nimi se prostřednictvím nového cirkusu, tance a fyzického divadla snaží znovu určit místo pro individuální svobodu. OK(N)o je stěhovavý projekt. Nahlíží do různých měst, prochází rozdílnými vnitřními i venkovními prostory, nabývá rozličných forem. Pohrává si s pozicí pozorovatele a pozorovaného a do této hry vtahuje i diváka,“ přibližuje za produkci nevšední představení Hedvika Zýková.

Cie des Pieds Perchés

Základ souboru Cie des Pieds Perchés s působištěm v České republice a Švýcarsku tvoří duo Stéphanie N'Duhirahe a Morgane Widmer. V mládí obě umělkyně objevily cirkusové umění ve Švýcarsku. Od té doby se jejich nejoblíbenějším způsobem sebevyjádření stala závěsná akrobacie na vertikálním laně. Vyvinuly u ní dokonce vlastní metodiku výuky.

První společnou inscenaci Foutaise představily v roce 2010 a poté následovala další úspěšná představení jako například Váha prázdna, Vejce vejci nebo Mezi Řečí.