Studio Alta vzniklo v roce 2008 jako prostor pro tvorbu a uvádění zejména tanečního umění a fyzického divadla. Tvoří, iniciuje a produkčně zaštiťuje vlastní projekty, ale také poskytuje ve svém novém působišti v karlínské Invalidovně prostor krátkodobým i dlouhodobým rezidentům.

Většinou jde o dvoutýdenní intenzivní rezidence. Ty letní jsou určeny studentům tanečních, divadelních a příbuzných oborů, zimní pak profesionálním umělcům z oblasti performing arts. Rezidenty zde vybírají prostřednictvím otevřených výzev.

Site-specific podle studentů

A právě studenti, kteří získali letní rezidentury, představí 15. srpna výsledky svého dvoutýdenního zkoušení. K vidění bude například výtvarně-divadelní laboratoř, která je ohraničena časovým rozmezím rezidence ve Studiu ALTA a setkáním autorů, kteří spolu doposud netvořili. Na základě principů divadla site-specific mladí tvůrci prozkoumají vztah času, světla a fotografie.

Další tým pracuje na tématu Etika heterosexuálních vztahů (a jiných vesmírných těles). Jejich vystoupení bude zaměřeno na vztahovou složitost a také první turistický let do vesmíru.

Genius loci Invalidovny

Inspirací k performancím je pro většinu mladých týmů také setkání se s geniem loci a historií budovy Invalidovny, jejími osobnostmi a životem v ní. Studio ALTA provozuje ALT@RT, z.ú. za podpory Ministerstva kultury ČR a celoročního grantu hl. m. Prahy ve výši 3 500 000 Kč.