Studio ALTA vzniklo v roce 2008 jako prostor pro tvorbu a uvádění hlavně inscenací z oboru tanečního umění a fyzického divadla. Postupem času se ale rozrostlo na multikulturní centrum s širokým rozsahem aktivit.

A na konci února došlo k další změně – ALTA opustila industriální haly v Bubenské ulici a zakotvila v karlínské Invalidovně, kde získala od Národního památkového ústavu do výpůjčky celé západní křídlo.

Noví taneční rezidenti

Můžete se zde těšit na kulturní aktivity, které budou ještě rozsáhlejší než v původním působišti. Kromě tance tu ALTA hostí přednášky, filmové projekce nebo nejrůznější happeningy či výstavy.

Stále jde hlavně o tanec, jak dokazuje nově vzniklá užší spolupráce se třemi uměleckými skupinami z oboru pohybového divadla: tYhle, Ufftenživot a s dvojicí Tereza Ondrová a Peter Šavel. Tito takzvaní ALTA ambasadoři získali v ALTĚ trvalou rezidenci, prostor pro zkoušení i uvádění nových projektů, a také se podílí na dramaturgii.

Tanečník Jiřík

V červnu tak uvidíte například inscenaci Words of apology, v pořadí pátý autorský projekt progresivního českého souboru Ufftenživot. Jde o inscenaci fyzického divadla, ve které nezáleží na tom, jestli se tančí nebo mluví – je to jedno. Jiří Šimek a Tanečník Jiřík jí navazují na předchozí spolupráci - na inscenaci “NEBOJ_Aneb show tanečníka Jiříka”, aby spolu prozkoumali možnosti a cesty pohybu, tance, slova a poezie.

Spolubydlící z Invalidovny

Studio ALTA díky množství místností v rozlehlém západním křídle Invalidovny na základě otevřené výzvy poskytlo ateliéry a pracovní prostor umělcům i neziskovým organizacím, které souhrnně nazývá spolubydlící organizace. „Mimo akce pro veřejnost zde budou tyto iniciativy denně pracovat na svých vlastních projektech. Je nám ctí naplnit historickou budovou Invalidovny kvalitním uměním, kulturními a vzdělávacími aktivitami, které zde realizujeme společně s dalšími spolubydlícími organizacemi,“ popisuje nové aktivity ředitelka Studia ALTA Lucia Kašiarová.

Kromě kulturního programu zde můžou lidé navštívit kavárnu či komunitní zahrádku, anebo se zapojit do dění vlastní aktivitou či projektem.