Pražskou část festivalu zahájí 7. června v 17:00 hodin v pražské Stromovce celosvětově sdílený projekt Pina Bausch Foundation The NELKEN-Line, který zve k procesí v tanci kohokoli, kdo se chce vydat parkem na Armstrongovu hudbu. Line, to jsou opakující se kroky a gesta v pohybových sekvencích, které proslavila právě světoznámá choreografka Pina Bausch, jež tanečníci provádějí v dlouhé frontě.

Jedna z nejznámějších pohybových linií je z roku 1982 z díla Nelken: Jaro, Léto, Podzim, Zima, jejíž nepatrná a přece výrazná gesta vyprávějí o střídání čtyř ročních období v podání tanečníků postupujících v dlouhé řadě. To vše na hudbu Louise Armstronga & His Hot Five “West End Blues”.

Zapojte se také!

Účastníci mají předem k dispozici instruktážní video, a tak se mohou pohybovou sekvenci naučit také – a pak přijít do Stromovky a tančit. S ohledem na limity shromažďování nemohou totiž tanečníci učit choreografii na místě, odkud vyjde procesí. Organizátoři také prosí o registraci na stránkách festivalu, aby měli představu o očekáváné účasti na happeningu.

Boj s jazykem i koronavirem

Dalším projektem festivalu je premiéra projektu Florenta Golfiera a souboru tYhle Zápas s jazykem. V této své nové inscenaci se performer a choreograf Florent Golfier zabývá tématem jednojazyčnosti a vesele zápasí s českou výslovností, normativním jazykem a potřebou vyjádření.

Pražský program nabídne také unikátní koncepty dvou inscenací: Duety Petry Tejnorové / Temporary Collective a GUIDE Věrky Ondrašíkové, které jsou ušité na míru aktuální situaci.

Nejen divadlo

Festival vyvrcholí umělecko-environmentálním projektem Plíce Žižkova ve spolupráci s Landscape festivalem. Více než 40 umělců v ní zájemce provede žižkovskou zelení v originálním konceptu. Na programu jsou také volné workshopy současného tance.

Plány se neruší

Původní plány byly samozřejmě smělejší, ale hlavně mezinárodní projekty bylo třeba zatím odsunout, i tak se ale festival v Praze a sedmnácti regionech konat bude – a to i díky ministerstvu kultury a v Praze také díky vstřícnému postoji a podpoře pražského magistrátu. Něco z toho, co bylo připraveno v mezinárodním rozměru, se pokusí festival nabídnout divákům na podzim, za rok či v online prostředí.