Kdo by neměl rád tanec. Od počátku věků je silným výrazovým prostředkem, může navodit lepší náladu a je také vyjádřením pocitů tanečníka. A taneční umění bude právě k vidění na gala představení festivalu Mezinárodní týdny tance.

Nejstarší český festival

Mezinárodní týdny tance je nejstarší český festival současného tance. Koná se už od roku 1982, kdy vznikl z tradice pravidelných seminářů a představení Tanečního centra Univerzity Karlovy se zahraničními umělci a pedagogy.

Prestižní festival, jehož součástí jsou i semináře a workshopy, se v průběhu let několikrát měnil, i tak si ale zachoval svou formu. A tak každý rok představuje nejkvalitnější a výjimečnou přehlídku současné tvorby v tanečním žánru.

Tři Národní divadla

Mimořádné bude i letošní Gala. Už jen tím, že se vedle významných českých i zahraničních umělců a souborů na jevišti sejdou poprvé v historii všechna tři Národní divadla. Brno představí práce svého uměleckého šéfa ze Slovenska Mária Radačovského, Ostrava zase ukáže tvorbu slavného choreografa Jiřího Pokorného z Nizozemí a Praha italského choreografa Maura Bigonzettiho.

Junioři

Mladé umění bude reprezentovat stejně jako v minulých ročnících Bohemia Balet Taneční konzervatoře hl. m. Prahy s premiérovým dílem své rezidentní francouzské choreografky Berangére Andreo a Balet Praha Junior Tanečního centra Praha, konzervatoře – gymnázia s dvěma ukázkami z kmenového repertoáru od Attily Egerháziho z Maďarska a svého úspěšného absolventa Šimona Kubáně.

Na Gala jsou také pozváni např. 420PEOPLE, Jihočeský balet, Sandalfon dance company a mnoho dalších regionálních divadel a souborů. Nebudou chybět vybraní čeští tanečníci ze zahraničí.