Ermitáž je jedním z největších světových muzeí. Najdete ji v Sankt Petěrburgu, na břehu řeky Něvy. Celý komplex tvoří pětice budov - Zimní palác, Malá, Stará a Nová Ermitáž a Divadlo Ermitáže. V neuvěřitelných 350 výstavních sálech jsou k vidění bohaté sbírky výtvarného umění, drahých kamenů, medailí, mincí a dalších uměleckých předmětů.

Největší popularitě se těší kolekce západoevropského umění, do níž patří např. Madonna s dítětem od Leonarda da Vinciho, Rubensovo Sejmutí z kříže nebo Návrat marnotratného syna od Rembrandta van Rijna. Velká část sbírek je ale samozřejmě vyhrazena ruské kultuře, jak ikonám, tak třeba oltářům z pravoslavných kostelů anebo ruským malířům. 

Přes 150 let historie

Sbírku založila v roce 1764 carevna Kateřina II. Veliká, která tak chtěla zvýšit svou prestiž. Veřejnosti byla její část otevřena v roce 1852. Postupem času se sbírky rozrůstaly, porevoluční znárodnění v roce 1917 obohatilo galerii o další obrazy a užité umění.

Zajímavé jsou i samotné komnaty, výjimečné svou výzdobou – carové nechali vyzdobit palácové místnosti velmi honosně, protože většina z nich byla využívána ke slavnostním příležitostem.

Známý herec představí umění

Ermitáží diváky provede oscarový italský herec Toni Servillo (Velká nádhera) v dokumentu, který přibližuje, co se za 250 let odehrálo na chodbách tohoto slavného muzea i v ulicích magického Petrohradu. Servillo seznámí milovníky umění s ruskou a sovětskou historií, ale hlavně s díly velikánů, jakými byli Leonardo, Raffael, Van Eyck, Rubens, Tizian či Rembrandt, která film přibližuje vůbec poprvé ve vysokém rozlišení na velkém plátně.