Balet P. I. Čajkovského Louskáček patří mezi stálice klasického repertoáru baletních souborů. Od své premiéry v roce 1892 prošel mnohými změnami v dramaturgickém i choreografickém pojetí, přesto jeho obliba u dětských i dospělých diváků stále vzrůstá – a je skvělým titulem na vánoční čas. Příběh se totiž odehrává v 19. století v Londýně a vypráví o kouzlu Vánoc, které proměňuje povahy lidí.

Záznam z Londýna

V pražském kině budete mít jedinečnou šanci vidět záznam z představení z roku 2016. Jde o původní choreografii, kterou pro Královský balet vytvořil slavný Peter Wright v roce 1984.

Přeneste se spolu se skvělými tanečníky a magickou hudbou orchestru Královské opery na Štědrý den, ve který kouzelník Drosselmeyer připraví pro malou Klárku úžasné dobrodružství, v němž se zastaví čas. Obývací pokoj se stane bitevním polem a kouzelná cesta povede do Sněhové země a do Království sladkostí. Čajkovského melodie, pohádkové dekorace a podmanivý tanec Královského baletu včetně nádherného pas de deux Cukrové víly a Prince jsou nezapomenutelným zážitkem.

Tři instituce v jednom

The Royal Opera House, kde záznam vznikl, najdete na Covent Garden, v samém srdci Londýna. Rozlehlá budova je často označována podle umístění pouze jako Covent Garden. Sídlí zde Královská opera (The Royal Opera), Královský balet (The Royal Ballet) a Orchestr královské opery (Orchestra of the Royal Opera House).

Původní název byl The Theatre Royal (Královské divadlo) a první představení se zde konalo v roce 1734. O rok později byla zahájena první Händelova operní sezóna.

Současná budova je již třetím divadlem, které zde stojí. Její předchůdce totiž schvátily požáry.