Podobné akce se konají v řadě evropských metropolí a těší se velkému úspěchu a zájmu veřejnosti. Inspirací pro založení Týdne umění v Praze byl pro organizátory především Vienna Art Week v sousedním Rakousku.

Cílem projektu je v našem hlavním městě zviditelnit činnost galerií, muzeí a výstavních síní a upozornit na jejich bohatý doprovodný program, který pro návštěvníky připravují. Tak nečekejte pouze nějaké prohlížení obrazů.

Nenechte si ujít

Pokud máte rádi staré věci s minulostí, tak lze například zmínit zajímavou komentovanou procházku po starožitnostech spolu s viceprezidentkou Asociace starožitníků Simonou Šustkovou ve středu 24. dubna, kterou pořádá Asociace starožitníků a sraz je v 15:00 hodin před domem sv. Valentina v ulici Valentinská 7 v Praze 1. Prohlídka je zdarma.

Muzeum skla Portheimka pořádá pro změnu ve čtvrtek 25. dubna prohlídku pro děti od 5 let. Spolu s lektorkou se ratolesti hravou formou seznámí s uměleckými díly stálé expozice nazvané Sklo jako umění. Děti zde budou kreslit a psát do 3D průvodců a díky 3D brýlím uvidí některé obrázky prostorově. Vstupné 100 Kč.

Francouzské katedrály

25. dubna si zase můžete v Městské knihovně na Mariánském náměstí vyslechnout přednášku zaměřenou na významné francouzské katedrály 12. – 14. století. Jejich architektura nás dodnes fascinuje svou dokonalostí i krásou, jež vychází z hluboké znalosti posvátné geometrie, hvězdných cyklů, akustiky a hudby a je též dokladem skvělého stavitelského, kamenického a sochařského umění. Vstupné 40 Kč

To ale není zdaleka vše. Pro ty, co rádi tvoří a zkouší nové věci, si Týden umění připravil také řadu workshopů, dílen či otevřených ateliérů výtvarníků.

Výtvarné umění si určitě zaslouží, abychom si na něj udělali čas! A tak využijte pestré festivalové nabídky.