Letošní ročník festivalu VáclavArt je už čtvrtý a jeho cílem je opět uvést zajímavé umění do veřejného prostoru, oživit ho a provokovat. Zatímco v předchozích letech jste díla mladých tvůrců mohli obdivovat na Václavském náměstí, letos se výstava přesunula o kousek dál – Na Příkopy.

Michal Hradil

Věřte, že díla vašemu zraku neujdou. Tak třeba hned na začátku ulice Na Příkopech vás překvapí dílo Michala Hradila nazvané Konstrukt. Jde o obnaženou konstrukci tvořenou z několika základních kruhových a oválných dílů spojených v určitých rozestupech pásem obdélníkového průřezu.

Při pohledu z dálky vidíme kompaktní objekt, který se při pohledu zblízka mění v konstrukci. Člověk v kontrastu s geometrickou konstrukcí a prostorem. Objekt vnímám jako architektonický prvek, který je možno přizpůsobit prostoru,“ říká o svém díle Michal Hradil s tím, že název objektu je odvozen od slova konstrukce, což znamená montáž či kostra. „Konstrukt je něco uměle vytvořeného, něco, co vytvořil v mysli člověk,“ dodává autor.

Adam Velíšek

O kousek dál pak jakousi pomyslnou bránu tvoří dvě betonové plastiky psích torz od Adama Velíška, absolventa Akademie výtvarných umění v ateliéru figurálního sochařství a medaile u prof. Jana Hendrycha a laureáta ceny Junge Kunst 2016 v Passau.

„V případě torza Adam Velíšek neusiluje o portrét konkrétního psa, ale snaží se najít idealizovaný základní tvar,“ uvádí o práci mladého umělce organizátoři akce.

Nikola Emma Ryšavá

Hned čtyři ukázky svého umění představuje také Nikola Emma Ryšavá. Tahle umělkyně pravidelným návštěvníkům VáclavArtu není neznámá. Své objekty totiž vystavovala už v minulých ročnících. Ať už to byli duchové – žena a dva muži v kápích či její Vlčí žena.

Tentokrát kolemjdoucí uvidí Ryšavé čtyři sochy, ve kterých zpracovává svůj vztah s uměním jako takovým. Osobitým sochařským jazykem reinterpretuje klasické zpodobňování světců a náboženských motivů, zatímco výtvarně zpracovává svou vlastní víru v umění.

A pokud budete pokračovat ulicí dál, sochařská linka vám nabídne ještě další zajímavé kousky. Některé sochy jsou také instalované na Jungmannově náměstí nebo v pasáži Paláce Koruna, módním domě Van Graaf a v paláci The Forum.

 

Více na www.vaclavart.cz