Dana Medřická se narodila v roce 1920 do rodiny váženého úředníka firmy Brouk a Babka, v roce 1939 pak po maturitě na dívčím gymnáziu nastoupila na hereckou konzervatoř. Tou dobou už ale divadlo hrála – tajně, pod pseudonymem Dana Černá, studenti totiž veřejně vystupovat nesměli. Školu i tak opustila předčasně, dostala totiž angažmá v Zemském divadle v Brně.

Zářila jako Erži

Od roku 1945 se pak objevovala na pražských jevištních prknech, od roku 1960 byla členkou činohry Národního divadla. Její největší divadelní rolí byla Erži Orbánová v Kočičí hře, kde zářila spolu s Vlastou Fabiánovou. Slavná inscenace se hrála devět let a dočkala se 403 repríz. Ukončila ji až předčasná smrt Dany Medřické. Titul přitom divadlo nasadilo jen proto, aby zaměstnalo dvě režimu ne zcela pohodlné herečky – obě totiž vystoupily v roce 1968 ze strany.

Film bohužel potenciál Medřické plně nevyužil. Krom hlavní role ve snímku Ošklivá slečna šlo spíše o vedlejší role, z televize ji známe jako doktorku Fastovou z Nemocnice na kraji města.

Osobní život ve znamení Vydrů

V roce 1945 se Dana Medřická vdala za o osmnáct let staršího herce Václava Vydru mladšího, syna herce Václava Vydry st. V roce 1965 se jim narodil syn, další Václav v rodině, dlouho označovaný jako Václav Vydra mladší.

A právě on na svou maminku, která zemřela, když mu bylo pouhých osmnáct let, zavzpomíná. Připomene i druhý matčin sňatek s exotickým cizincem.

Večer ve Werichově vile na Kampě se odehraje v rámci ProART Festivalu 2020, moderuje Martin Dvořák.