Po mnoha letech na Starém purkrabství se festival vydal na cestu (však také jeho podtitul pro letošní rok zní On the road, tedy právě „na cestě“) a z památného Vyšehradu sestoupí dolů do města. Přesněji na Žižkov, do prostor Komunitního centra Žižkostel.

Muzikant, který odešel předčasně

Hlavní program Vyšehraní 2019 začíná 12. května benefičním koncertem nazvaným Tomáš Berka (1968 - 2018). Tomáš Berka byl zpěvák a kytarista, na kytaru začal hrát už jako kluk v roce 1977. Později spolupracoval s řadou kapel především tuzemské folkové a folkrockové scény, např. s Vlastou Redlem, hrál také s kapelou Vokobere Jiřího Vondráčka, která na koncertech doprovázela také jeho dceru Lucii.

Berka se rovněž věnoval filmové hudbě, učil a také moderoval v rozhlase. Loni v létě uspořádal velký koncert ke svým padesátinám na pražském Vyšehradě. Na pódiu ale zkolaboval a zemřel na mozkovou mrtvici.

Na svého kolegu přijdou na Žižkov zavzpomínat Jiří Vondráček, Petr Kocman, Ivan Hlas trio, Lenka Slabá, Karel Macálka, Pavel Fischer, Petr Kadlček a kapely Natural a Corpus Delicti a další.

Od folku po jazz 

Na pohodovém festivalu vystoupí také další známí muzikanti jako Michal Prokop, Diva Baara, Luboš Andršt, Luboš Pospíšil, Peter Lipa Band, Bára Hrzánová, Lenka Slabá, Helena Maršálková, Yellow Sisters, Marcela Voborská, Dušan Vančura, Oskar Petr, Linda Finková, Slávek Janoušek, Mário Bihári, či Václav Koubek. Zastoupeny budou snad všechny žánry od folku po etno a jazz.

Divadlo připomene legendárního lékaře

A protože je festival i divadelní, k zhlédnutí bude i celá řada představení pro malé i velké. Jedno z nejzajímavějších se jmenuje Díky, Rudolfe, které vzniklo ke 150. výročí narození zakladatele Jedličkova ústavu MUDr. Rudolfa Jedličky. Profesor Rudolf Jedlička byl všestranný lékař, ale také mecenáš, který ze svých peněz dotoval Jedličkův ústav, nakoupil řadu pozemků a v čele Spolku pro léčbu a výchovu rachitiků a mrzáků se velice zasloužil o rozvoj tohoto zařízení.  

Práce profesora Jedličky je ale mnohem rozmanitější. Mimo jiné založil českou rentgenologii, radiologii a léčebnou rehabilitaci. A právě práce s rentgenem mu zkrátila život. Nejprve vedla k amputaci prstů na levé ruce, později k předčasné smrti v 57 letech. 

Hra, která bude na Vyšehraní uvedena, divákům zprostředkuje osud, práci a zejména vizionářství člověka, jenž neváhal spojit svůj život s osudem mnoha lidí, kteří byli zdravotně poznamenáni nejen následky války.

Na Vítkov

I doprovodný program je velmi pestrý. Připraveno je 58 didaktických divadelních představení pro děti a mládež od mateřských až po střední školy, 1. června se pak koná oslava Dne dětí, Rodinná neděle, kdy je připraven bohatý program, zahrnující například výlet na Vítkov s interaktivní hrou a kvizem „Praha“.