Rudolfinum je významná architektonická památka našeho hlavního města. Krásná novorenesanční budova na břehu Vltavy je od svého otevření roku 1885 spojena s hudbou a výtvarným uměním. Dnes je sídlem České filharmonie a Galerie Rudolfinum. Ale můžete si sem zajít i na dobrou kávu do stylové kavárny.

Chcete poznat zákulisí této budovy a dozvědět se něco o její historii i o současném provozu? Vydejte se na pouť Rudolfinem s průvodcem z řad zaměstnanců České filharmonie.

Komentovaná prohlídka

Při komentované prohlídce vaše kroky povedou do majestátní Dvořákovy síně a na střechu budovy, kde si budete moci vychutnat jeden z nejkrásnějších pohledů na Prahu.

„Provedeme vás dvoranou, podíváte se do dirigentského a prezidentského salonku, do Dvořákovy a Sukovy síně a při dobrém počasí také na střechu. Průvodkyně Zdeňka Švadlenková vás následně seznámí s výstavou Unplugged v Galerii Rudolfinum, a to jen několik dnů po její vernisáži,“ lákají na zajímavou prohlídku pořadatelé.

Skupinová výstava

Název mezinárodní skupinové výstavy Unplugged vychází z hudební terminologie vystoupení na akustické nástroje. Galerie oslovila umělce s požadavkem na připravení nového projektu, a to s minimální spotřebou fosilních paliv na produkci a transport.

„Zajímá nás motiv vystoupení z komfortní zóny, redukce prostředků, při zachování profesionality institucionální reprezentace. Chceme poukázat na kvality, které přehlížíme díky snadnosti používání strojové a automatizované výroby. Součástí je akcent na denní osvětlení a fyzický prožitek při setkání s uměním,“ uvedl kurátor výstavy David Korecký.

Ruční výroba

Tým Galerie Rudolfinum se do konceptu zapojil například ruční výrobou pozvánek na vernisáž výstavy. Každá pozvánka je tedy originál. Ani popisky na výstavu se netiskly. Místo toho jsou všechny ručně napsané písmomalířem Danem Plaveckým.