Žižkovský festival proto bude hostit loutkáře a loutky ze zemí bývalého východního bloku za „železnou oponou“. Z bývalého východního Německa přijede loutkář Thomass Herfort a jeho Cabaret Pupala s představením Wolf Minski und seine Freundea, ze Slovenska pak Divadlo Piki s inscenací O deviatich mesiačikoch, která však není adaptací známé pohádky, ale příběhem, jak se rodí děti.

Čeští loutkáři

Spolu s nimi se malým i velkým divákům samozřejmě představí celá řada českých loutkových souborů. Z Hradce Králové na Žižkov zavítá slavné divadlo Drak, z jižních Čech pak Teátr Víti Marčíka, Prahu zastoupí Lokvar, Toy Machine, studenti DAMU anebo oblíbené Buchty a loutky.

Zajímavou inscenaci přivezou také Loutky bez Hranic. Jde o pohádku inspirovanou mexickou oslavou Dušiček, kde se schází smrtky a smrťáci a vyprávějí si veselé historky. Děti se tak mají naučit, že smrt je součást našeho života. 

Zahrajte si divadlo

V sobotu na diváky čeká také Malé samoobslužné divadlo, které je k dispozici všem, kdo si bude chtít zahrát svoje vlastní představení. Vše potřebné, jako třeba loutky a scéna, bude k dispozici, děti tu mohou zahrát některou ze známých pohádek, anebo vymyslet svou vlastní.

Vyrobte si loutku

Na natěšené diváky ale nečekají jen loutky, připraveny jsou také koncerty s oblíbeným Bombarďákem, zazpívá HeleEli a v pátek večer pak zahraje balkánské rytmy loutkoherecká kapela Fekete Sertlek.

Pro malé i velké s výtvarným cítěním organizátoři nachystali loutkářské dílny, kde si bude možno vyrobit třeba malé loutky u Mirka Trejtnara, loutky na špejli pod vedením Ilegumovy divadelní společnosti, anebo obří loutky v dílně Sofie Fargo.

Dopoledne pro školky a školy

Samotný program sice začíná v pátek, už od středy se ale malí diváci ze školek a škol mohou těšit na dopolední představní, která budou probíhat ještě před slavnostním zahájením festivalu, 11.–13. září od 9:00 a 10:30 hodin v KC Vozovna.