Loňský vítěz Pavel Dymák, který klánovickou půlku zaběhl za 1:11:52, se díky zranění nebude moci závodu zúčastnit a své prvenství tak obhájit. V Klánovicích ale nebude chybět ani letos, pojede totiž jako předjezdec na kole a bude tak zase v cíli první! Jak vzpomíná na první ročník a co by poradil těm, kteří se chystají na start letos, si přečtěte v našem rozhovoru.

1) Loni jsi zvítězil na 1. ročníku, jak se ti závod líbil?

Závod byl hezký, zejména díky tomu, že se běží v lese. Je to veliká výhoda oproti silničním běhům, protože závod rychleji utíká. Musíš pořád dávat pozor na cestu a nemáš tolik času myslet na to, že už nemůžeš Stejně tak byla super atmosféra, zázemí a pořadatelé. Na 1. ročník velmi zdařilá akce.

2) Letos nemůžeš stát na startu, čím to?

Letos jsem si chtěl zaběhnout první rychlý maraton, na který jsem se dlouho připravoval a běhal hodně kilometrů, bohužel většinu po silnici a nohám se to po určité době přestalo líbit. Po 1/2 maratonu na ME v Amsterodamu mě začaly bolet obě paty a léčím se s tím doteď. Mám v nich zánět a nechce se mu pryč. Pomalu se to lepší a už začínám pobíhat (no spíš se jen plazím), tak snad se dokážu připravit na halovou sezonu.

3) Jaké byly tvé cíle letošní sezony a nakolik se je podařilo splnit?

Můj hlavní cíl byl právě zmíněný maraton, kde jsem si věřil na čas pod 2:20, ale teď už vím, že to byl velmi optimistický cíl. Nicméně s časem 2:28:03 spokojen nejsem a do budoucna ho budu chtít vylepšit. Nejvíc si tak cením půlmaratonského času 1:06:25, díky kterému jsem se nominoval na ME v atletice.

4) Co bys doporučil závodníkům, kteří se chystají na Klánovický 1/2Maraton a chtějí si zaběhnout svižný závod?

Aby se mě drželi, až pojedu před nimi na kole… Teď vážně. Nenechat se vybláznit na prvních kilometrech a spíše běžet rovnoměrné tempo. Samozřejmě, že začátek může a většinou bude rychlejší, ale nemělo by to být o moc. Dávat pozor na cestu, aby se nesklouzli jako já v loňském roce.  A v neposlední řadě občerstvovat tak, jak je každý zvyklý. Někomu stačí voda, ionťák, jiný je zvyklý na gely, apod. Tím, že se běží v lese, tak může hrát roli i zvolená obuv, pokud bude sucho, lze zvolit silniční boty a jestli bude pršet, tak babo raď...

5) Jaký čas myslíš, že je reálné zaběhnout v Klánovickém lese?

Nevím, jaká bude nová trať, ale věřím, že profilem bude dost podobná té loňské. Jsem si jistý, že pod 1:10 by to mělo jít. Ale tím, že je závod na konci sezony, tak forma běžců už asi nebude vyšperkovaná do top fazony.

6) A jak se těšíš na novou roli - už jsi někdy jako předjezdec závodil?

Nikdy jsem v podobné roli nebyl a těším se moc, protože nemusím závodit a stejně budu v cíli první.