Závodníci tradičně vyrazí na trať u Veslařského ostrova a vyšehradskou zatáčku budou zdolávat po pár set metrech rovné trati. Nic nedělá Primátorky tak originálními jako právě zatáčka pod vyšehradskou skálou, kde se rozhoduje o vítězích. I proto kraluje závodu mužských osmiveslic už dlouhé roky zkušená posádka Dukly Praha. Právě její členové umí dokonale odhadnout moment, kdy začít loď stáčet na rovinku k Jiráskovu mostu. Osmiveslice s reprezentanty Jakubem Podrazilem, Lukášem Helešicem, matadorem Davidem Jirkou a nestárnoucím kormidelníkem Oldou Hejdůškem pod taktovkou nového trenéra Pavla Knoba bude patřit k velkým favoritům i letos. Útočit bude už na 37. vítězství za sebou, v rozjížďkách bude mít 13 soupeřů včetně jedné německé posádky.

Na startu Primátorek nebude chybět ani olympijská vítězka Miroslava Topinková Knapková, která ani letos nezůstane věrné své disciplíně. Místo skifařského závodu žen se divákům na náplavce Rašínova nábřeží představí v neděli 5. června v ženské osmě domovského klubu VK Slavia.

Která osma letos převezme z rukou pražské primátorky vítězný štít?Víkend na Vltavě však zdaleka nebude jen o favorizované posádce Dukly či Mirce Topinkové Knapkové. Do 103. Primátorek Skupiny ČEZ se přihlásilo celkem 1 274 veslařů ve 175 posádkách ze čtyř zemí. „Těší nás stále rostoucí počet účastníků Primátorek. Letos se představí o několik veslařů více než loni. Stejně tak přicházejí tisíce fanoušků sledovat dění na Vltavě z pražských náplavek a nábřeží. Další statisíce diváků si pak pravidelně Primátorkami zpříjemňují nedělní dopoledne u televizních obrazovek. Velkou radost nám dělá i stále úspěšnější závod Univerzitních osem,“ říká za pořadatele David Douša z marketingové agentury RAUL, která je dlouholetým partnerem závodu.

Letošní Primátorky otevře už v pátek 1. června závod Univerzitních osem, na jehož startu se objeví hned čtrnáct lodí. Vedle pražských vysokých škol, zástupců univerzit z Pardubic, Zlína, Ostravy a premiérově Brna se představí akademická posádka z německých Drážďan. Premiéra na Univerzitních osmách čeká posádku z Los Angeles. Páteční program začne už v 16:00, kdy se náplavka Rašínova nábřeží promění v zónu plnou sportovních i nesportovních aktivit a soutěží, kde si návštěvníci vyzkouší balancování na dřevěné kládě nebo vietnamský badminton.

Sobota je tradičně určena rozjížďkám a neděle finálovým jízdám s kláním o Primátorský štít v pravé poledne. Nedělní finále od 10.30 přímým přenosem vysílá Česká televize na programu ČT sport. Přímo ze studia na náplavce bude v době od 10 do 14 hodin vysílat Český rozhlas Radiožurnál a přivítá zajímavé hosty nejen z veslařského prostředí.

O titul Univerzitních osem se utká čtrnáct posádek

O titul Univerzitních osem se utká čtrnáct posádekHned čtrnáct vysokých škol se letos utká o titul v závodě Univerzitních osem, který už pošesté otevře program Primátorek Skupiny ČEZ. Závod tak odpoví na otázku, na které škole studují ti nejlepší veslaři.

Na startu nebude chybět čtveřice pražských vysokých škol – Českého vysokého učení technického, České zemědělské univerzity, Vysoké školy ekonomické a Univerzity Karlovy – kterým se postaví rivalové z pardubické univerzity, ostravské Vysoké školy báňské, Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a brněnského VUT. Na startu nebudou chybět potřetí zástupci německých Drážďan a poprvé se představí posádky ze Spojených států amerických.

Největším favoritem však zůstává osma Českého vysokého učení technického, která ovládla čtyři z pěti dosavadních ročníků Univerzitních osem. Za obhajobou vyráží „technici“ v téměř stejném složení jako před rokem. „V naší posádce nebude chybět Milan Bruncvík, který jel i v posádce Cambridge. Nebereme nic jiného než vítězství,“ těší se kapitán Jakub Paroulek.

Paroulek za největšího konkurenta považuje tradičně „zemědělce“, se kterými se na vodě kvůli Primátorkám pořádně hecuje. „Je tam velká rivalita, každý chce samozřejmě vyhrát, takže se třeba s bratry Vetešníkovými hodně škádlíme,“ usmívá se Paroulek, který ovšem nepojede jen o čest své univerzity. Za kormidlem lodi ČVUT totiž bude sedět ještě jeho sestra Tereza.

Letos poprvé budou mít Univerzitní osmy i čistě ženské vítězky – na startovní listině jsou totiž dvě posádky složené jen ze zástupkyň něžného pohlaví. Shodou okolností jde o dvě zahraniční posádky – drážďanskou a z Los Angeles.

Stejně jako loni je závod rozdělen na tři rozjížďky, které určí složení trojice finálových jízd. Bitva o putovní pohár Univerzitních osem startuje v pátek v 19.14. Strhující podívanou na Vltavě ovšem doplní i doprovodný program plný aktivit. Pro návštěvníky je nachystána i relax zóna, soutěže v balancování na Balance boardu, deskové hry a spousta další aktivní zábavy – vše je součástí tzv. RowFestu.

103. Primátorky Skupiny ČEZ zahájí RowFest

103. Primátorky Skupiny ČEZ zahájí RowFestSkvělá hudba, vynikající burgery, luxusní drinky a k tomu spousta přátel kolem vás! Začátkem června ožije náplavka Rašínova nábřeží v duchu 103. Primátorek Skupiny ČEZ, nejslavnějšího a nejstaršího veslařského závodu v Evropě, a bude to stát za to!

Na Náplavce bude už od středečního odpoledne 1. června spousta food trucků, což znamená plno dobrého jídla! Těšit se můžete na burgery, italskou kuchyni či skvělou zmrzlinu. Pivo i luxusní drinky si dáte v baru, kde se o příjemnou atmosféru postará i skvělá hudba ve stylu electro swingu a disco deep housu!

Ten největší večerní program je nachystán na pátek 3. června po závodě Univerzitních osem, kde se o pohár utkají vysoké školy nejen z Česka, ale z Německa a USA. Vyzkoušet si můžete na Náplavce také spoustu zajímavých aktivit jako vietnamský badminton, balance board, veslování na trenažérech a pokud si troufnete, můžete to zkusit i rovnou na dvojskifu na Vltavě. V sobotu se můžete projet i na benátské gondole Eleonora, která pochází z roku 1858 nebo fandit veslařům v závodě mořských čtyřveslic, které se výjimečně představí na Vltavě.