Turnaj, který je největší svého druhu ve střední a východní Evropě, patří mezi tradiční akce ve sportovním kalendáři Prahy. Město je jeho patronem a letos, kdy je Praha Evropským hlavním městem sportu, přitahuje velkou pozornost. Spojí navíc sportovní zápolení s charitativním projektem UNICEF na podporu ohrožených dětí na východě Ukrajiny. Bude na něj předán výtěžek z prodaných vstupenek na finálové utkání.

Finále bude sehráno 27. července ve vršovickém „Ďolíčku“, stadionu Bohemians 1905. Začne v 18:00 hodin, ale již od 14:00 hodin bude stadion otevřen pro veřejnost. Připraven je zábavný doprovodný program včetně fotbalové školky pro děti, hudebních vystoupení či utkání a autogramiády známých osobností.

I v letošním roce se můžou diváci těšit na parádní fotbalovou podívanou, kterou zaručí mládežnické výběry z celého světa. Na turnaji nebude chybět obhájce titulu AC Sparta Praha s minulého roku, kterou z domácích účastníků doplní konkurenční SK Slavia Praha a Bohemians 1905. Ze zahraničních týmů se na turnaji objeví bosenské FK Sarajevo, makedonské FC Academy Pandev, maďarské týmy VASAS FC Budapešť a ETO FC Györ, slovenský AS Trenčín a německý velkoklub RB Lipsko. Do Prahy přijedou také dva brazilské týmy – Associação Atlética Ponte Preta a loňský finalista Fluminense FC. Z Asie dorazí čínský Peking Renhe FC.

„O účast na turnaji se uchází stále více klubů. Z nabídek proto pečlivě vybíráme. Snažíme se totiž udržet tradici středoevropského střetávání a současně turnaj zpestřit o vystoupení kvalitních mimoevropských týmů. Díky tomu mohou mladí hráči ochutnat různé fotbalové styly z celého světa,“vysvětlil Roberto De Blasio, předseda organizačního výboru GE

GENERALI CEE CUP je turnajem pro nastupující generaci mladých, talentovaných hráčů s velkým potenciálem a ambicemi. Už v minulosti se na turnaji objevili mimořádní fotbaloví talenti. V posledním ročníku byla fotbalová kvalita výjimečná, o čemž nesvědčí jen předvedené výkony přímo na turnaji, ale i kariérní postup samotných hráčů. Například nejlepší hráč posledního ročníku Matěj Pulkrab, hráč AC Sparty Praha, již nakoukl v dresu Slovana Liberec do nejvyšší fotbalové ligy v Česku. Čtyřikrát se střelecky prosadil a v květnu se dostal do trojice nejlepších hráčů Synot ligy. Ayrton Lucas Dantas de Medeiros, obránce Fluminense FC, si zase odbyl premiéru v dresu A-týmu v nejvyšší brazilské fotbalové soutěži skoro před 40 tisíci diváky.

„Nesmírně nás těší, že mladíci, kteří se účastní našeho turnaje, se postupně prosazují na profesionální úrovni. Držíme palce, ať se jim daří a ať se jim vyhýbají zranění,“ řekl Roberto De Blasio.

Pro organizátory turnaje není důležitý jen momentální fotbalový výkon, ale i rozvoj mládeže a myšlenka pomáhat. Proto i v letošním roce půjde celkový výtěžek z Velkého finálového dne na konto charitativní organizace UNICEF, která darované prostředky využije na podporu dětí ve válečných zónách na Ukrajině.

Šestý ročník prestižního fotbalového turnaje GENERALI CEE CUP nabídne také pestré fotbalové statistiky díky spolupráci organizátorů se společností Instat. Ta z každého západu připraví kompletní statistický report včetně podrobné analýzy. Zpracovaná data budou k dispozici nejen hráčům a trenérům ale také novinářům a veřejnosti v rámci večerního souhrnu každého hracího dne.

Více informací o GENERALI CEE Cup 2016 na internetových stránkách turnaje http://www.ceecup.org  a na sociálních sítích Facebook, Twitter a Instagram.