Dnešním závodem jsme ukázali, že na závody RunCzech běžecké ligy doopravdy přijíždějí nejlepší světoví atleti. Světový rekord takto na dosah ruky je něco úžasného. Pevně věřím, že nebude trvat dlouho a uvidíme v České republice světové maximum doopravdy,“ radoval se předseda organizačního výboru RunCzech Carlo Capalbo.

To, že se na začátku září v Praze běhá zatraceně rychle, není žádná novinka. A letošní ročník to jenom potvrdil. Silniční desítka pod 28 minut značí skutečné světové běžce – a Praha jich viděla hned pět! Jméno vítěze ale přece jenom bylo poněkud překvapivé. Keňan Abraham Kipyatich, naděje adidas RunCzech Racing Teamu, se startovním číslem 15 mezi největší favority nepatřil. Ze začátku se držel v čelní skupince a na jeho nástup na osmém kilometru nikdo nedokázal zareagovat. „Byl to moc dobrý závod. Zaběhl jsem dnes svůj nejrychlejší čas vůbec a jsem za to samozřejmě moc vděčen,“ řekl v cíli Kipyatich.

Keňští atleti závod rozeběhli hodně rychle, mezičas na pátém kilometru (13:46) naznačoval atak rekordu závodu. Tempo elity poté přece jenom lehce polevilo, ale i tak byl Kipyatichův čas 27:40 pro mladého atleta osobní rekord. Za ním doběhl úřadující dvojnásobný šampion Sportisimo 1/2Maratonu Praha Daniel Wanjiru (27:43) a na třetím místě finišoval Emmanuel Kipsang (27:47), oba také v osobním maximu. Loňský vítěz Daniel Chebii doběhl na osmém místě.

Jak už v úvodu zaznělo, naprosto parádní představení předvedla Keňanka Violah Jepchumba. Ta rovněz rozeběhla závod velmi rychle (14:46 na pátém kilometru), i tady světové maximum odolalo. ale otřásalo se v základech. „I když mi světový rekord utekl jen o malý kousek, jsem i tak z dnešního výsledku velice šťastná. Alespoň mám důvod se příští rok do Prahy vrátit a běžet ještě rychleji,“ usmívala se vítězka v cíli, když její výkon znamenal druhé místo historických tabulek.

Její čas 30:24 málem sesadil ze světového trůnu legendu Paulu Radcliffe, Jepchumba o tom však na trati vůbec nevěděla. „Běžela jsem na rekord závodu, chtěla jsem být v cíli pod 30 minut a 50 vteřin,“ přiznala Jepchumba na pozávodní tiskové konferenci. Také v osobní rekordu běžela i druhá v cíli, Joyciline Jepkosgei  (31:08). Na třetím místě finišovala Afera Godfay z Etiopie (31:49).

Očekávaný souboj českých mužů přinesl poměrně vyrovnaný souboj, když se s pražskou tratí nejlépe vypořádal brňák Milan Kocourek. Ten Birell Grand Prix Praha dokončil v čase 30:32. „Spokojený jsem jenom napůl. Nemůžu být nadšený z toho, že mě předběhla nejlepší žena, ale na druhou stranu jsem rád, že jsem vyhrál mezi Čechy. Vždycky je každopádně co zlepšovat,“ zamýšlel se v cíli Kocourek. Za ním jako druhý doběhl Vít Pavlišta (30:42), na třetím místě pak Jiří Homoláč (30:51).

České ženy mají v Praze novou královnu. Při své RunCzech premiéře se jí stala dráhařka Kristiina Mäki, která svým konkurentkám od startu nedala šanci a zvítězila s časem 34:19. „Je to velký rozdíl oproti dráze. Bylo to na mě trochu delší a nepovedlo se mi úplně dobře rozložit síly. Začátek jsem přepálila, ale do příště se poučím. Celkově jsem ale se svým dnešním výsledkem rozhodně spokojená,“ přiznala Mäki. Za ní doběhla Tereza Čapková (34:40), jako třetí se v cíli objevila Valerie Soukupová (35:27).

Dobrý pocit z výsledku závodů neskrývala ani koordinátorka elitních atletů Jana Moberly. „Myslím, že nějaký velký komentář není třeba. Dnešním závodem se RunCzech zapsal do atletické historie a výkony, které jsme viděli, bude ohromně těžké ještě zlepšit. To už by opravdu byl světový rekord,“ přemítá Moberly.

Birell Grand Prix Praha viděl celkem dva závody. V šest hodin z náměstí Republiky odstartovalo 2 500 žen při pětikilometrovém adidas Běhu pro ženy, hlavní závod, Birell Běh na 10 km, běželo 7 500 účastníků. Posledním podnikem letošní RunCzech běžecké ligy bude už příští sobotu Mattoni 1/2 Maraton Ústí nad Labem.