Jak náměstek primátorky Petr Dolínek zdůraznil, zmíněným titulem nic nekončí, ale naopak, jde o motivaci k ještě intenzivnější práci. „Sport je fenoménem dneška. Je to pochopitelně nesmírně důležitá součást zdravého životního stylu i smysluplného trávení volného času. Je jednoznačně v zájmu města, aby lidé sportovali, aby se ke sportu vedly malé děti,“ uvedl.

Praha tedy bude i nadále pokračovat v podpoře rozvoje sportu ve všech jeho podobách a pro co nejširší okruh svých obyvatel. „Musíme udržet dostatek prostředků z rozpočtu města na sport, abychom mohli opravovat sportoviště, stavět nová, podporovat sportování dětí a mládeže. Považuji to za skvěle vynaložené finanční prostředky. Vrátí se nám to, stejně jako by se nám, bohužel negativně, vrátilo, kdybychom oblast sportu podcenili,“ dodal Antonín Lébl, předseda Výboru pro sport a volný čas pražského zastupitelstva.

Hlavní město Praha je celosvětově známá jako historická perla a centrum kultury a vzdělanosti. Nelze však žít pouze z minulosti a tradic, Praha jako středoevropská metropole má potenciál svým obyvatelům nabídnout rozhodně více. „Musíme hledět dopředu a nabízet Pražanům co nejkvalitnější život v našem městě. Jsem přesvědčen, že jeho nedílnou součástí musí být i sport,“ zakončil náměstek Petr Dolínek.

Evropské hlavní město sportu je titul, kterým je každý rok oceněno jedno z evropských měst. Po vzoru Evropského hlavního města kultury jej od roku 2001 uděluje Asociace evropských měst sportu při Evropské unii (ACES; European Capital of Sport Association) městům z členských států EU s cílem podpořit rozvoj sportu v Evropě. Hlavním cílem ACES je dosáhnout kvalifikovaného rozvoje sportu v členských městech a současně zvyšovat význam sportu v celospolečenském měřítku. Každý rok je vybráno jedno Evropské hlavní město sportu (města s více jak půl milionem obyvatel), dále několik Evropských měst sportu (25 tisíc až 500 tisíc obyvatel) a také několik Evropských maloměst sportu (do 25 tisíc obyvatel). Od roku 2013 se nově vyhlašuje také Nejlepší evropské sportovní zařízení.

V rámci Celoměstských programů podpory sportu a tělovýchovy na rok 2016 přišlo 1215 žádostí o podporu. Mezi úspěšné projekty bude celkem rozděleno více než 517 milionů korun. Další finance byly rozděleny přímo v rámci titulu Evropské hlavní město sportu 2016, a to konkrétně 28 910 000 Kč pro 340 projektů.

Sport je nejpopulárnější volnočasovou aktivitou Pražanů. Aktivně se mu věnuje zhruba 60 procent místní populace, což představuje 750 tisíc lidí. I v porovnání s průměrem České republiky je sport v Praze velmi populární a nadprůměrně praktikovaná aktivita. Nejoblíbenějším sportem v Praze je fotbal spolu s fitness. Velmi populární je také plavání a běh, kterému se věnuje minimálně jednou měsíčně celá třetina všech Pražanů.

Město Praha nabízí velké množství sportovišť a různých zařízení pro rekreační, vrcholové i profesionální účely. V současnosti Praha disponuje 712 sportovišti, z toho je 55 koupališť a venkovních bazénů, 33 krytých plaveckých bazénů, včetně hotelových a fitness bazénů, 53 sportovních hal, 12 zimních stadionů, dále 255 hřišť a 304 tělocvičen.