Závod, který má za sebou 22 letou úspěšnou historii se již podruhé jede pod hlavičkou organizátora – Petr Čech Sport, s.r.o. a Kolo pro život, z. s. Stejně jako v předchozích letech, dokázali pořadatelé největší bikerské akce v srdci staré Prahy přilákat na start ty nejlepší z nejlepších jak z domácí elity, tak i zajímavá jména z 6 zemí starého kontinentu a jedno exotické z daleké Brazílie. Současně se více než kdy jindy snaží představit nové, mladé, perspektivní tváře MTB. Nebude chybět kompletní česká špička a překvapit může samozřejmě kdokoliv ze startovního pole.

Ze zahraničních závodníků startují:

Florian VOGEL (SWI) FOCUS XC TEAM- několikanásobný mistr Švýcarska XCO, účastník OH 2008, 2012.

Maxime MAROTTE (FRA) BH SR SUNTOUR KMC – několikanásobný medailista MS a ME v cross-country.         
Fabian GIGER (SWI) Kross Factory Racing Team – vítěz Pražských schodů 2014

Carlos COLOMA NICOLAS (ESP) MMR Factory Racing Team, Henrique AVANCINI (BRA), Andrea TIBERI (ITA) FRM FACTORY RACING TEAM, Matthias STIRNEMANN (SWI) Möbel Märki MTB Pro Team, Karl MARKT (AUT) Haibike Ötztal ProTeam, Victor KORETZKY (FRA) BH SR SUNTOUR KMC, Bartłomiej Wawak (POL) Kross Factory Racing Team, Gregor Raggl (AUT) Haibike Ötztal ProTeam, Robin Hofmann (GER) Haibike Ötztal ProTeam

Z české špičky se závodu zúčastní:

Jaroslav Kulhavý(Specialized Racing) - král cross country na LOH v Londýně 2012, loňský vítěz nejtěžšího etapového závodu dvojic Cape Epic, mistr světa XCO, XCM, vítěz světového poháru, mistr Evropy XCO, XCM, několikanásobný MČR, vítěz PS 2010

Kristián Hynek (Topeak Ergon Racing) -  stříbrný z Cape Epic 2015, mistr Evropy v marathonu 2012

Jan Škarnitzl (Rubena Birell Specialized) mistr ČR XCO, účastník LOH v Londýně 2012, vítěz PS 2013

Z novinek je zásadní zkrácení hlavního závodu elitních jezdců z jedné hodiny na poloviční délku 30 minut + 1 kolo. V posledních letech se počet účastníků, kteří byli schopni bez ztráty jednoho kola dojet do cíle hodinového závodu, snížila na pár jednotlivců. Pořadatelé si od této změny slibují těsnější souboje mezi jezdci, zvýšení atraktivity závodu pro diváky na místě i na televizních obrazovkách. Vedle hlavního závodu zavádějí Pražské schody od roku 2016 také závody v dalších kategoriích. Závod VIP z minulých ročníků, bude nahrazen hned dvěma závody Open pro zájemce z řad veřejnosti. První se pojede na 3 kola a jeho součástí je i oblíbený závod firemních týmů, druhý dokonce na 20 minut + 1 kolo.  Přihlásit se může každý, kdo se na to cítí. Zbrusu nové jsou také závody pro nejlepší domácí juniorské závodníky a závod pro juniorky + ženy.

Co zůstává stejné, je unikátní trasa závodu. Start je v Nerudově ulici, cíl na Hradčanském náměstí. Během každého okruhu, který měří 1400 metrů, musí závodníci zdolat sjezd 128 zámeckých schodů i náročný výjezd z Malostranského náměstí až na Jánský vršek a zpět na Hrad. Trať již čtvrtým rokem zpestří na několika místech umělé dřevěné překážky a pumptracková dráha.

Program Pražských schodů 2016

  • 15:00 Slavnostní zahájení                                                          
  • 15:05 Závod Open na 3 kola. (i firemní týmy)                    
  • 15:35 Závod Open na 20 minut + 1 kolo                             
  • 16:15 Závod Juniorů na 20 minut + 1 kolo                           
  • 16:55 Závod Juniorek + Žen na 20 minut + 1 kolo   
  • 17:20 Vyhlášení vítězů vedlejších závodů    
  • 17:40 Prezentace hl. hvězd, autogramiáda    
  • 18:25 Start hl. závodu (30 min + 1 kolo)
  • 18:58 Předpokládaný dojezd vítěze
  • 19:05 Vyhlášení vítězů hl. závodu