„Chtěl bych poděkovat všem mladým sportovců, kteří se zimní olympiády zúčastnili a přivezli takový úspěch. Ten je o to cennější, že klimatické podmínky pražským dětem tolik nepřejí jako v jiných krajích, a je proto obdivuhodné, jak se s tímto handicapem dokázaly vyrovnat a Prahu vzorně reprezentovat,“ pochválil mladé reprezentanty radní hl. m. Prahy Jan Wolf.

Nejsledovanějším sportem na olympiádě dětí a mládeže byl lední hokej. V základní skupině se výběru Prahy nedařilo úplně nejlépe, o postup do play-off musel bojovat až do posledního zápasu. Nakonec Pražané postup urvali a po výhře nad Vysočinou si zahráli i finále. Dvě třetiny finálového duelu byli blíže ke zlatým medailím hokejisté Královéhradeckého kraje.

Ve třetí části se ale začaly dít věci. Nejdříve sice hokejisté z Prahy ještě jednou inkasovali, poté ale sebrali zbytek sil a obrovskou vůlí dotahovali náskok soupeře. Když Jakub Janča čtyři minuty před koncem vyrovnal, propukla pražská střídačka v euforii. „Už jsem přestávala věřit, že to otočí. Věděla jsem ale, že kluci jsou velcí bojovníci a že do toho dají vše,“ popsala Romana Beková z odboru sportu a volného času MHMP. Pražští hokejisté byli výrazně aktivnější a soupeře jasně přehrávali. Nakonec ještě do konce základní hrací doby dostal puk do sítě Ondřej Pšenička a Praha po těsné výhře 5:4 začala slavit.

Závodilo se i v dalších sportech. Velký úspěch si pražští sportovci přivezli i z alpského lyžování, rychlobruslení nebo krasobruslení. Program olympiády doplnily ještě dva sporty, díky kterým se Praha vyhoupla do popředí pořadí krajů. V šachách vybojovali členové výpravy z Prahy celkem čtyři medaile, stejný počet medailí posbírali i disco dance tanečnice.

„Organizátoři zvládli olympiádu dětí a mládeže perfektně. Od trenérů vím, že na žádném sportovišti nebyly problémy a všechny závody proběhly tak, jak měly. Z tohoto pohledu patří Ústeckému kraji velký dík,“ uzavřela Beková.