Pořadatelem závodu je SK KONTAKT PRAHA ve spolupráci s KONTAKTEM bB z pověření Českého svazu tělesně postižených sportovců. Vedle plavců s tělesným postižením je závod otevřen i pro plavce se zrakovým postižením a intelektovým znevýhodněním. Strahov Cup je nejstarším plaveckým závodem vozíčkářů v ČR, letos jde již o dvacátý čtvrtý ročník. Ten první se konal v roce 1992 na Strahově a účastnilo se jej 12 plavců – vozíčkářů. Díky soustavné činnosti a kvalitní metodické řadě KONEV pojmenované dle autorů Martina Kováře, čtyřnásobného paralympijského vítěze, a Jana Nevrkly, jeho trenéra, bylo možné, aby se plavání vozíčkářů v ČR rozvinulo do současné podoby. Ve střediscích a sportovních klubech KONTAKTU bB plave v současnosti na 300 plavců. Hlavní město Praha Strahov Cup pravidelně podporuje, v letošním roce přispělo organizátorům formou grantu 80 tisíc korun.

„Pro plavce s vysokou výkonností je letošní Strahov Cup důležitější než ročníky minulé. Splnění kvalifikačních limitů IPC Swimming je totiž základní podmínkou účasti na paralympiádě a postavení ve světovém žebříčku vytváří základ pro počet míst přidělených jednotlivým zemím. Pro rozdělení kvóty se světový žebříček uzavírá 31. ledna 2016,“ říká Štěpán Cagaň, ředitel závodu.

Předseda a šéftrenér KONTAKTU bB Jan Nevrkla dodává: „Hlavním posláním závodu zůstává každopádně neměnné již téměř čtvrt století – přivést na start co nejvíce plavců s tělesným i jiným handicapem a dát jim možnost překonat toho největšího soupeře, který se vždy ukrývá v každém z nás, zkrátka naplnění motta jedné z našich oblastí činnosti ´Víc než jen sport´.“

Desítka dalších plavců bude usilovat o splnění limitů na Mistrovství Evropy IPC, které se bude konat v květnu příštího roku na Madeiře. Většina ze stovky účastníků však na vrcholové soutěže nepomýšlí, bude usilovat především o osobní zlepšení a zúročení celoroční práce. Největší část startovního pole tvoří plavci připravující se celoročně ve střediscích a klubech KONTAKTU bB. Letošní závod přilákal i plavce ze Slovenska a Maďarska, mezi nimiž je i zrakově postižená plavkyně Karina Petrikovičová, finalistka poslední paralympiády v Londýně.

Strahov Cup 2015