SuperCup hraje 16 týmů z České republiky a 8 ze zahraničí. Ze zahraničních týmů se letos účastní: reprezentace Slovenska, Běloruska, Moldávie, reprezentace Litvy a Maďarska a dále Tigers Balashikha. Wienna Wanderers a Sant Boi Barcelona.

České týmy se na turnaj musely probojovat skrz pětici kvalifikačních turnajů, tzv. Stříbrné Superpoháry, na kterých bojovalo o 16 míst celkem 29 týmů z celé České republiky. Z každého Stříbrného Superpoháru postupovaly tři nejlepší celky.

SuperCup organizuje IBD (Institute for baseball development), která si klade za cíl rozvoj baseballu v České republice.

SuperCup se skládá ze dvou částí. Turnaje v Coach-Pitch baseballu, což je zjednodušená forma baseballu, ve které hráčům nadhazuje míče jejich vlastní trenér a dovednostní soutěže Masters, která se skládá z hodu do dálky, odpalu do dálky, běhu okolo met a souhry vnitřního pole.

Týmy, které pomýšlí na vítězství, musí ovládat nejen baseball jako takový, ale musí zvládat také individuální dovednosti.

Ačkoliv je turnaj v baseballové veřejnosti řazen velmi vysoko a bojuje se o hodně, IBD dbá na to, aby na turnaji byla přátelská atmosféra, ve které je fair play důležitější, než vítězství či porážka.

Mediálním partnerem turnaje je Česká televize, která odvysílá padesátiminutový dokument jak ze samotného Supercupu, tak z kvalifikačních turnajů a ze záznamu finálový zápas.