„Pro český softbal jde o historickou událost. Rozhodně chceme postoupit ze skupiny a bojovat o přední umístění,“ prohlásil trenér Tomáš Kusý, trenér českého týmu, který dlouhodobě vládne Evropě. Hned úvodní duel obstará lahůdku – Češi, kteří se na MS kvalifikovali jako vítězové mistrovství Evropy 2018, vyzvou úřadující mistry světa z Nového Zélandu. Utkání domácího týmu bude přenášet ČT sport.

Zahájení šampionátu v Praze

13. června v 18:00 hodin bude v bohnickém areálu Svoboda Park - SK Joudrs Praha zahajovací ceremoniál, úvodní utkání Nový Zéland vs. Česká republika se hraje od 19:30 hodin.

Rozlosování MS

Skupina A: Nový Zéland, Japonsko, Argentina, Česko, Mexiko, Botswana, Filipíny, Kuba.

Skupina B: Kanada, Austrálie, USA, Venezuela, Dánsko, Jižní Afrika, Nizozemsko, Singapore.

O soupeřích

Z osmičlenné skupiny postupují do play-off čtyři nejlepší týmy. Proto, aby Češi uspěli, musí vyhrát minimálně čtyři zápasy. „To je naším cílem. Dostat se do play-off a hrát o co nejlepší příčky,“ řekl Tomáš Kusý. Hráči z Nového Zélandu mají hodně kvalitní nadhazovače, zároveň jsou nebezpečnými silovými pálkaři. Při hře jsou přirození, zápas si užívají. Naprostým opakem tohoto softbalového stylu jsou Japonci. Místo síly se opírají především o technické provedení švihu. Zároveň mají svůj způsob nadhozu, který je zaměřený hlavně na nebezpečné rotace. „Všichni působí stejně, jako roboti,“ doplnil pálkař Mertl. Také další soupeři budou pro český tým nepříjemní. Argentina patří k černým koňům šampionátu, jejich základna roste a zlepšuje se. S Botswanou čeští hráči těsně prohráli v minulém ročníku, Mexiko je zas nevyzpytatelné. „Od Filipín a Kuby nevíme přesně, co čekat,“ dodal trenér Tomáš Kusý.

Finále se bude hrát 23. června od 19:30 hodin v pražském Svoboda Parku.