Squash je jeden z nejrychlejších a z nejdynamičtějších raketových sportů, který hrají milióny lidí po celém světě. A naši junioři patří k evropské špičce.

Čeští hráči to potvrdili loňským úspěchem na světovém šampionátu, kde obsadili třetí místo. I v nejvyšší kategorii Super série - Czech Junior Open uspěli a vybojovali na začátku roku v deseti hraných kategoriích čtyři první místa a dalších sedm medailí.

Talentů více než dost

Nejvyšší ambice však mají čeští squashisté právě teď - zuby si brousí na evropský šampionát. Podle generálního sekretáře České asociace squashe a hlavního organizátora nadcházejícího mistrovství Tomáše Fořtera máme mezi devatenáctiletými hráči dva talenty, kteří se na nedávném British Junior Open (nejprestižnější juniorský turnaj po MS juniorů) probojovali do čtvrtfinále a potvrdili svou příslušnost ke světové špičce. A další talenti vyrůstají, zejména v kategorii do třinácti let.

Viktor Byrtus – největší favorit

Ovšem největším želízkem v ohni je hráč, který dlouhodobě patří k nejlepším evropským juniorům - Viktor Byrtus. „Ano, on je největší český talent posledních let. Na loňském evropském juniorském šampionátu získal stříbrnou medaili a byl hlavní oporou družstva, které získalo historicky první medaili pro český squash na mistrovství světa juniorů,“ uvedl pro portál praha.eu Tomáš Fořter.

Viktor Byrtus je členem klubu Corkers Ostrava a přes svůj juniorský věk je členem reprezentačního týmu mužů. Na Mistrovství Evropy juniorů bude největším favoritem na zisk titulu a určitě bude hlavní oporou družstva, které také pomýšlí na medaili,“ dodal Tomáš Fořter.

Hrát se bude na skleněném kurtu

Mistrovství Evropy odstartuje 13. dubna. Bude se hrát na dvou místech našeho hlavního města - ve sportovním centru Hector a Parku Gutovka, kde bude pro tuto příležitost postavený zastřešený skleněný kurt.

O titul bude bojovat celkem 64 chlapců a 44 dívek ve věku do devatenácti let. Cenné kovy se rozdají také v soutěži týmů.

 

Více informací o šampionátu najdete zde