V České republice dorůstá nová generace, která v tomto dynamickém sportu sklízí skvělé výsledky. Junioři dosahují vynikajících výsledků a umísťují se pravidelně na předních místech evropských žebříčků.

Tak například v posledních několika letech získali bronzovou medaili na MS juniorských družstev, titul vicemistra Evropy juniorů a několik medailí na ME juniorských družstev. Dá se říci, že je to historicky nejsilnější generace českého squashe.

Něco málo o squashi

Squash je dynamický raketový sport založený na odrazu míčku o stěnu. Hraje se mezi dvěma hráči na kurtu, který tvoří poměrně malý prostor obklopený čtyřmi stěnami. A je to jeden z mála raketových sportů, v nichž hráč provádí úder i za zády protihráče (jinde má nehrající hráč soupeře na protější straně kurtu).

Speciální míčky

Kromě squashové rakety potřebují hráči speciální míčky. Ty jsou gumové a rozeznávají se podle odskoku či odrazu o stěny. Tento odraz reprezentuje barevná tečka na míčku. Začínající hráči používají nejčastěji míček s modrou nebo červenou tečkou, velmi dobře odráží a odskakuje. Velmi dobří hráči používají míček s jednou nebo dvěma žlutými tečkami, který skáče málo, je tedy velmi pomalý.

Všechny míčky se po zahřátí na optimální teplotu odrážejí zhruba stejně. Rozdíl je v tom, že každý má provozní teplotu jinou. Začínající hráči nedokáží během hry zahřát míček tak jako hráči pokročilejší, proto používají míčky s modrou nebo červenou tečkou, které se dobře odrážejí již ve studeném stavu.

Chybí na olympiádě

Největším nedostatkem squashe je jeho absence na olympijských hrách. Sice se mu už podařilo prorazit do nejužšího výběru sportů, na seznamu těch olympijských ale stále chybí.

A co takhle ho vyzkoušet? Je to ideální hra pro relaxaci a udržení si kondice. Anebo se přijďte podívat na talentované juniory.