Lze cvičit i zdarma

Cvičení pro seniory pořádají i jednotlivé městské části. Například Praha 10 ve spolupráci se Sportcentrem 10 nabízí občanům obvodu cvičení zdarma. Cvičí se ve Sportcentru10, Kodaňská 45, Vršovice a to každé úterý a čtvrtek od 10:00 hodin. Kapacita jedné lekce rekondičního cvičení pro seniory je omezená, proto je nutná rezervace, maximálně však 14 dní předem.

Praha seniorům fandí

Podobné aktivity najdete i v dalších městských částech, cvičení pro seniory pořádají například Praha 12 a Praha 6 a také kluby seniorů při jednotlivých městských částech. Cvičení zdarma najdete i v programu podporovaném hlavním městem Prahou, který zaštiťuje David Huf a jeho aktivita Buď fit seniore. Jde o aktivity jak v tělocvičnách, tak i v přírodě.

Cvičení i jóga

Většina sportovních center v Praze také nabízí cvičení pro seniory. Některá z těchto zařízení pak zvýhodňují dříve narozené cvičence a snižují výši plateb. Obvykle se hodina cvičení s instruktorem pohybuje v ceně kolem 100 Kč. Klub Slunečnice v Praze 1 pro seniory nad 65 let poskytuje možnost cvičení za 60 korun. Cvičením, které není jen samotným protažením těla, je dnes velmi vyhledávaná jóga. Společnost YOGA & ART nabízí tyto služby také ve zvýhodněném režimu.

Jaké cvičení je vhodné?

Lékaři doporučují seniorům cvičení, které nevyčerpává. Proto by se měl senior poradit se svým lékařem, který zná dobře zdravotní stav svého pacienta. Často se doporučují některé techniky pocházející z Číny. Jednou z nejrozšířenějších je čchi-kung (qui-gong) a tai čchi. Pokud jste se rozhodli pro toto cvičení, počítejte s určitou pravidelností a také s o něco vyšší cenou.

Nordic walking pro každého

Pro ty, kteří mají rádi přírodu, je vhodný i nordic walking, který lze praktikovat i v zimě. Právě Nordic Walking doporučují lékaři pro téměř všechny skupiny seniorů. Mnoho lidí si ale vykládá toto cvičení jako chůzi s hůlkami. Faktem ovšem je, že je nutné mít správnou techniku, kterou vám rádi instruktoři předvedou. Nestačí totiž vzít hole od lyží, jak to mnozí dělají, a jít. To tělu moc neprospěje, spíše naopak. Proto je vhodné najít kurz (obvykle trvá kolem 1 až tří hodin), kde se naučíte správně se s hůlkami pohybovat.

I židle je vhodná

Cvičení na židli je velmi častým způsobem, jak se udržují senioři v pokročilém věku v kondici například v domovech seniorů. Na internetu najdete řadu návodů, jak na židli cvičit. Jde o nenáročná cvičení, přesto velmi účinná.