Zátopkův zlatý týden je série běžeckých závodů, které oslavují tři zlaté medaile, jež Emil Zátopek vyhrál na Letních olympijských hrách v roce 1952 v Helsinkách v běhu na 10 kilometrů, 5 kilometrů a v maratonu.

Klenot české atletiky

Není snad v naší zemi nikoho, kdo by neznal jeho jméno. Český atlet Emil Zátopek byl čtyřnásobný olympijský vítěz a osmnáctinásobný světový rekordman, nejlepší sportovec světa v letech 1949, 1951 a 1952 a nejlepší atlet 20. století. A jaké byly vůbec začátky jeho běžecké kariéry?

„Jednoho dne ukázal závodní trenér, který byl mimochodem velmi přísný, na čtyři chlapce včetně mě a řekl, že půjdeme na běžecké závody. Protestoval jsem, že jsem moc slabý a nemám na běhání kondičku, ale trenér mě poslal na prohlídku a doktor řekl, že jsem naprosto zdravý. A tak jsem musel závodit. Když jsem se rozběhl, cítil jsem, že chci vyhrát, ale skončil jsem až druhý. A tak to celé začalo,“ vzpomínal na své začátky Emil Zátopek.

Česká lokomotiva

Slavný trojboj z Helsinek se dodnes žádnému vytrvalci nepodařilo zopakovat. Zátopek, který byl známý svým upracovaným stylem běhu, doprovázeným většinou křečovitými grimasami, byl v zahraničí přezdíván „česká lokomotiva“.

„Je to hranice bolesti a utrpení, která dělí chlapce od mužů,“ říkával. A právě posouvání mezí možností vlastního těla z něj udělalo fenomenálního běžce a jednoho z nejslavnějších sportovců historie.

Uzávěrky přihlášek

Pokud jste milovníci běžeckých závodů, neváhejte. Uzávěrka přihlášek pro běh na 10 km je 17. července, pro běh na 5 km 22. července a pro maraton, půlmaraton a 10 km 25. července. V den závodu se přihlášky budou přijímat jen výjimečně.