Stará legenda vypráví, že v roce 1823, během školního fotbalového zápasu v Anglii, ve městě Rugby, mladík jménem William Webb Ellis zvedl míč a běžel směrem k soupeřově brankové čáře… O dvě století později se ragby stalo jedním z nejpopulárnějších sportů na světě. Miliony lidí tento sport hrají, sledují a užívají si ho. A podle místa události se také pojmenoval.

Jednoduchá pravidla?

Ragby je hra, ve které je cílem odnést míč za soupeřovu brankovou čáru a položit ho na zem pro dosažení bodů. Ale je tam přece jen jeden chyták. Aby se mohlo jít kupředu, musí se míč nahrávat dozadu.

Míč může být kopnutý dopředu, ale spoluhráči kopajícího musí být za míčem v momentu kopu. Tato protimluva vyžaduje týmovou spolupráci, disciplínu, kontrolu, vzájemný respekt a smysl pro fair-play. Protože jen málo může být dosaženo každým jednotlivým hráčem.

Několik typů

Z původního ragby se staly dva sporty s odlišnými pravidly. Prvním je rugby union neboli patnáctkové ragby, česky tedy „ragby“, rozšířenější varianta s 15 hráči na každé straně. A rugby league neboli třináctkové ragby, česky „třináctky“, se 13 hráči. Postupem času se vyvinuly i další varianty například rugby 7's nebo tag rugby.

Poprvé v historii

Na Markétě uvidíte patnáctkové ragby. V čase 2 x 40 minut se utkají české hráčky s finskými soupeřkami.

Přijďte naše holky podpořit. Budou potřebovat nejen vaši přítomnost, ale i vaše hlasivky! A také se svou účastí můžete zapsat do historie ženského ragby u nás. Na tomto čistě ženském zápase se totiž vůbec poprvé uskuteční sčítání diváků.