Memoriál Jana Kudrny se pořádal poprvé v roce 2013 a jeho popularita se každým rokem zvětšuje. A zvyšuje se tak i počet zúčastněných týmů. Hlásí se dokonce i ragbyové týmy ze zahraničí.

Zázemí pro tuto sportovní událost vytváří úspěšný klub pražské Pragovky. Byl to právě její člen, ragbista s velkým R - pan Jan Kudrna, který tradici tohoto turnaje před více než 40 lety založil.

Slavný ragbista

Jan Kudrna byl český ragbista a trenér z klubu TJ Praga, se kterým jako hráč získal několik medailí z mistrovství ČR a dále jako kouč přivedl klub k několika mistrovským titulům v lize mužů.

Byl především ragbyovým diplomatem a ve světě mu také říkali „monsieur rugby“. V osmdesátých letech získal jako jeden z mála evropských ragbistů Zlatou medaili mezinárodní federace FIRA. Byl rovněž držitelem ocenění fair play. Diplomem tak tehdejší ještě Československý olympijský výbor ocenil jeho zásluhy o rozvoj ragby mezi mládeží.

V roce 1974 založil s Karlem Hrníčkem ve svém mateřském klubu mládežnickou základnu, která se stala vzorem pro všechny ostatní české i zahraniční kluby. „Ragby je filosofie, která učí pravidlům fair play a životu v kolektivu,“ říkal legendární ragbista o hře se šišatým míčem, kterou naučil milovat stovky hráčů nejen ve svém klubu.

Historie ragby u nás

Ragby se u nás hraje od roku 1926. A za rozvoj na našem území vděčí spisovateli, ilustrátorovi a muži mnoha dalších profesí, Ondřeji Sekorovi. Autor známého Ferdy Mravence přeložil pravidla a v prvním zápase dokonce plnil funkci rozhodčího i trenéra obou mužstev.

Sekora nejenže se ve své tvorbě věnoval životu postaviček ze světa hmyzu, ale při překladu ragbyových pravidel, třeba při pojmenovávání určitých ragbyových útvarů, čerpal přímo ze včelího úlu. A tak ragbisté mají ve svých řadách například rojníky, kteří útočí i brání v roji. Ondřej Sekora se pak snažil jako sportovní fanoušek i nadále ragby popularizovat.

Skvělý sportovní zážitek

Letošní ročník Memoriálu Jana Kudrny bude už sedmý. A hráči kategorie U8 (hráči do 8 let věku), jejich rodiče i fanoušci se můžou těšit nejen na skvělý sportovní zážitek, ale i na vzrušující a přátelskou atmosféru, doplňující program a báječné občerstvení.