Metrostav Handy Cyklo Maraton je zaměřen na propojení handicapovaných a zdravých sportovců a jeho smyslem je ukázat, že mohou společně tvořit jeden fungující tým, který má šanci obstát i v podmínkách extrémního závodu.

Nová koncepce

Letošní šestý ročník přichází s novou koncepcí: místo 20 aktivních průjezdních check-pointů po celém Česku budou zřízeny dva velké základní tábory – v Praze v areálu Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy a v Brně na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity. Budou fungovat non-stop a nabídnou na jednom místě bezbariérově ubytování, jídlo i pití, kompletní infoservis, prostor pro setkávání i sociální zařízení.  Z táborů budou týmy vyrážet na tři jednotlivé etapy dlouhé maximálně 300 km. Z Prahy projedou všemi českými kraji, z Brna pak moravskými a letos zavítají i do Rakouska.

Další novinkou je kategorie dvojic Challenge - Ultramaraton. Aby bylo možné ujet celou cestu, bude jeden z dvojice startovat sám v Praze dne 31. července a pojede celou českou část, zatímco ve stejnou dobu bude startovat druhý z dvojice v Brně a pojede moravskou část. Po absolvování obou částí musí alespoň jeden z cyklistů dojet z Brna do Prahy do cíle.

Ve zkušební fázi bude letos otevřena i kategorie Extrém - koloběžky.

Složení týmů

Základní štafety se skládají ze čtyř nebo z osmi lidí a v každé musí být minimálně jeden postižený člověk, musí být držitelem průkazu TP, ZTP nebo ZTP/P. Týmy zároveň jedou vždy ve prospěch někoho, kdo se po úraze nebo nemoci teprve učí žít s handicapem. Cyklisté jednotlivých týmů se střídají na kole, mohou jet sami nebo ve skupině.

Každý člen týmu musí ujet aspoň 100 kilometrů. Týmy dostanou itinerář se stanovenými průjezdními body. Jaké cesty zvolí k jejich dosažení, záleží na každém z nich.

Tým hl. m. Prahy

Již popáté se akce zúčastní také tým hl. m. Prahy složený ze zaměstnanců a zastupitelů hl. m. Prahy a osobností cyklistiky – pojede i šestinásobný paralympionik a mistr světa v cyklistice handicapovaných Michal Stark a desetinásobný mistr světa v jízdě na vysokém kole nebo držitel několika světových rekordů Josef Zimovčák.  

Také v letošním roce tým svojí účastí podpoří činnost Nadačního fondu Na kole dětem, jehož zakladatelem a patronem je Josef Zimovčák.